VITEZ, 6. ožujka (FENA) - Veliki broj uzvanica iz političkog, vjerskog i društvenog života Hrvata Središnje Bosne nazočio je predstavljanju drugog dopunjenog izdanja knjige ”Diplomatska oluja”, autora prof. dr. sc. Mate Granića, ratnog ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske i jednog od glavnih pregovarača Republike Hrvatske prilikom kreiranja Daytonskog mirovnog sporazuma.FENA/DUšKO PUCAR -
StoryEditor
"Diplomatska oluja" u vitezu

TUĐMAN NIJE PRISTAO NA PODJELU BIH "Alija, ja ne mogu ostaviti Hrvate Središnje Bosne"

Piše fena  /  06.03.2023., 21:26h

Veliki broj uzvanica iz političkog, vjerskog i društvenog života Hrvata Središnje Bosne nazočio je predstavljanju drugog dopunjenog izdanja knjige "Diplomatska oluja", autora prof. dr. sc. Mate Granića, ratnog ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske i jednog od glavnih pregovarača Republike Hrvatske prilikom kreiranja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Komentirajući sadašnju situaciju u Bosni i Hercegovini, Granić je kazao kako dugo nije bilo nikakvog napretka te da su nakon 2000. godine Hrvati došli u neravnopravan način.

- Postoje samo dva načina zaštite vitalnih nacionalnih interesa svih naroda, jedan je izbor člana Predsjedništva, a drugi je Dom naroda. Ohrabrujuće je što je visoki predstavnik donio odluku na sam dan izbora, čim je zaštićen vitalni interes hrvatskog naroda, kao i to što je brzo došlo do formiranja vlade na razini BiH i kakvu viziju ta vlada ima, a to je svakako proeuropska vlada - kazao je.

Osvrnuo se i na povijesne događaje iz 1995. godine, istaknuvši da kao direktni svjedok može posvjedočiti da prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nije htio dijeliti BiH.

- Paradigma je da je predsjednik Tuđman s Miloševićem dijelio BiH. Kao svjedok, akter i glavni pregovarač s Muslimanima i Srbima, mogu kazati da je Hrvatska prvo podržala referendum o suverenosti BiH, da je prva uputila veleposlanika u Sarajevo, da je primila milijun izbjeglica iz BiH, da je sva humanitarna i vojna pomoć došla iz Hrvatske ili kroz Hrvatsku. Na kraju, kada je došla ponuda 10. siječnja 1994. godine od predsjednika Izetbegovića, koji je kazao: "Uzmite sve južno od Prozora i Neretve, Mostar ćemo po pola, a mi ćemo se sa Srbima obračunati", Tuđman je kazao: "Alija, ja ne mogu ostaviti Hrvate Središnje Bosne" - kazao je Granić.

Po njegovim riječima, prije potpisivanja sporazuma u Washingtonu, Tuđmana je pitao ima li ikakav usmeni ili pismeni dogovor s Miloševićem.

- Rekao mi je da nema i da imam slobodne ruke za pregovaranje. Tada je dogovoreno da je BiH država triju konstitutivnih naroda - kazao je Granić.

Dnevnik.ba

30. svibanj 2023 00:28