StoryEditor

‘Tuđman bi ih rastjerao psima… Plenkovića sam upozorio, pokazao je strah i kukavičluk’

Piše D  /  01.05.2020., 08:05h

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u petak je u Okučanima napustio obilježavanje obljetnice vojnoredarstvene akcije Bljesak jer je u povorci vidio oznake s porukom “Za dom spremni”.

“To je namjerna provokacija. Ja to smatram gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj”, kazao je Milanović. Dodao je da ubuduće gdje god bude ovakva situacija u tome neće sudjelovati.

Milanović je gostovao u RTL Danas gdje je Adrianu De Vrgni objasnio svoj potez.

“To je bilo nužno i isprovocirano. Netko je, po prvi puta, koliko pamtim, u povijesti Hrvatske, dopustio takvu sabotažu na razini državnog protokola”, kazao je Milanović, a na pitanje tko je taj netko odgovara:

“Odgovorna osoba. Ministarstvo branitelja je organizator. Prvi puta, inače je to bilo Ministarstvo obrane. Naglasit ću, nikad se nije dogodilo da, osim nekakvih rubnih scena i prizora, ‘za dom spremni, a znamo što je to, uđe u službeni državni protokol. Čak i na vijencu”.

Dodao je: “Netko je odgovoran. Tu treba tražiti odgovorne. Drago mi je da se slažemo da postoji odgovornost za to, a u skladu s time i moja reakcija – koja je bila mirna. Na kraju krajeva, vidjelo se da o tome razgovaram s premijerom i cijelom tom ekipom prije samog početka”.

‘Znao sam unaprijed što se događa’

Kazao je kako se nakon toga nije čuo s premijerom te kako ne vidi potrebu da se oko toga čuju.

“Sve je jasno. Ja sam znao unaprijed što se događa. Moji epidemiolozi su provjerili situaciju na terenu. I rekao sam premijeru i njegovim suradnicima: gledajte dečki, stanje je takvo i takvo. Jeste li u stanju riješiti? Nadam se da se slažete da to tako ne može. Bili su smotani i zbunjeni. S time da vjerujem da netko i organizacijski stoji iza toga. Gotovo je s pretvaranjem. Tome se mora stati na kraj. Ja niti mogu niti hoću stajati represijom, mada smatram da to treba zabraniti zakonski. Na kraju krajeva, Plenković je tog čovjeka priveo u policiju nakon što je sve završilo”.

Smatra kako pozdrav Za dom spremni treba zabraniti zakonski.

Smatra da mu nitko nije smjestio. “Nije. Nema tu smještanja. To je naprosto politika. Netko smatra, i tu ide predaleko, da time može imati političke koristi. Međutim samo po sebi, radi se o nečemu zbog čega vidimo da hrvatska policija ljude privodi na razgovor i uzima njihove podatke. Kako je moguće da je 15 minuta prije toga takva osoba tako obilježena mogla stajati ispred predsjednika Vlade, kojeg sam osobno na to upozorio pred 10 svjedoka. Zamolio da se to riješi i rekao: čujte dečki, ako je tako ja u tome sudjelovati ne mogu, a vama na savjest.

‘Ubuduće ću voditi računa gdje idem’

“Vodit ću ubuduće računa o tome gdje idem i tko je organizator. Netko bi iz protokola Vlade Republike Hrvatske trebao znati što se događa. Ne možete računati da će se netko razodjenuti i pokazati majicu”, rekao je Milanović.

Rekao je kako je svom savjetniku rekao da ostane na obilježavanju obljetnice: “Ja sam rekao da ostane tamo. Iza je druga stvar. Ispred je bitno i za to mi odgovaraš. To treba biti košer, halal, čito i sterilno. Marijan Mareković je bio zapovjednik 1. gardijske brigade. Ja sam tražio da ostane. I od njega i od načelnika Glavnog stožera”.

Kazao je kako je nakon toga osoba koja je tamo bila “koja uopće nije bila u HOS-u” dovedena u Hrvatsku policiju. “Tuđman bi ih rastjerao psima u takvoj situaciji. Doslovno”, kazao je.

Rekao je kako je moguće da je i na paradi u Zagrebu 2015. bilo zabranjenih simbola, ali to nije nikakvo opravdanje. “Moguće. Nisam vidio. Pogriješio sam. Ali ‘za dom spremni’ ne vjerujem da je bilo. To bi volio vidjeti. No, to su toliko bijedna izmotavanja. Što to znači? Da je ovo ispravno? Što to znači da ako sam neki puta nešto propustio vidjeti ili reagirati da se s time slažem. Sad smo imali priliku vidjeti da premijer, predsjednik stranke i njegovi suradnici, nakon što su vidjeli i nakon što su upozoreni, su pokazali strah, nerazumijevanje, kukavičluk, slaganje. I nakon toga su tog istog čovjeka priveli u policiju. Protiv čega su njegovi prijatelji prosvjedovali.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:41