StoryEditor
brexit

Truss obećala ukinuti sve preostale zakone EU u Britaniji ako postane premijerka

Piše fena  /  23.07.2022., 12:31h

Liz Truss, vodeća kandidatkinja da naslijedi Borisa Johnsona kao britanskog premijera, obećala je ukinuti sve preostale zakone Euroske unije koji se još primjenjuju u Britaniji do 2023. ako pobijedi u natjecanju za čelnika Konzervativne stranke.

Ministrica vanjskih poslova Truss natječe se s bivšim ministrom financija Rishi Sunakom u utrci u kojoj će 200.000 članova Konzervativne stranke tijekom ljeta glasati o novom premijeru.

Britanski odnosi s Europom ostaju velikim predmetom brige za članstvo Konzervativne stranke, generalno opisivane kao više euroskeptične od općeg stanovništva.

U nadi da će iskoristiti to, Truss, koja je na referendumu u 2016. godini glasala za ostanak u EU, ali se sada smatra nasljednicom Johnsonove pro-Brexit pozicije, obećala je ukinuti sve preostale zakone EU iz statutnih knjiga.

Kako bi izbjegla neizvjesnost i zabunu dok Britanija napušta EU nakon 40 godina članstva, vlada je automatski uvrstila tisuće zakona i regulativa EU u britanski zakon kako bi se još mogli primjenjivati nakon Brexita.

- Regulative EU ometaju naše poslovne aktivnosti i to se mora mijenjati – navodi Truss u priopćenju u kojem se naglašava da je ona sebe odredila kao premijera “izvršitelja Brexita”.

- U Downing Streetu zgrabit ću priliku da se odmaknemo od zastarjelih zakona i okvira EU i da iskoristimo prilike koje su pred nama - navodi Truss, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 04:54