StoryEditor
britanska šefica diplomacije

Truss: NATO mora postati globalna organizacija i rješavati svjetske probleme

Piše desk  /  28.04.2022., 10:52h
Britanska ministrica vanjskih poslova kazala je da bi G7 trebao djelovati kao ‘ekonomski NATO’, dok ne smije postojati ‘slobodan prolaz’ za nacije koje ignoriraju pravila.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss smatra da NATO mora postati globalna organizacija kako bi mogao rješavati svjetske probleme. To je mišljenje iznijela 27. travnja na uskrsnom banketu u londonskom Mansion Houseu.

“Potreban nam je globalni NATO. Kad ovo kažem, ne mislim širiti članstvo na zemlje iz drugih regija. Mislim da NATO mora imati globalnu viziju, spremnost da se uhvati u koštac s globalnim prijetnjama”, kazala je čelnica britanskog Ministarstva vanjskih poslova.

“NATO-ova politika otvorenih vrata je neprikosnovena. Također odbacujemo lažni izbor između euroatlantske i indo-pacifičke sigurnosti. U današnjem svijetu trebamo oboje”, kazala je Truss, prenosi Geopolitika news.

S tim u vezi, ministrica je spomenula važnost suradnje sa zemljama poput Japana i Australije kako bi se osiguralo da pacifička regija bude zaštićena i da demokracije poput Tajvana “imaju priliku braniti se”.

Britanska ministrica osvrnula se i na krizu u Ukrajini, Rusiju, za koju je rekla kako mora biti katalizator za reviziju pristupa Zapada međunarodnoj sigurnosti, prenosi Reuters.

Truss se u svojem govoru dotaknula i G7 te uloge Rusije i Kine. Istaknula je da bi G7 trebao biti ‘ekonomski NATO’ koji brani kolektivni napredak, dok bi sam NATO trebao biti spreman na to da otvori svoja vrata zemljama poput Finske i Švedske. “Rusija je u stanju blokirati svaku učinkovitu akciju u Vijeću sigurnosti UN-a. Putin svoj veto vidi kao zeleno svjetlo za barbarstvo”, rekla je. Truss je izdvojila Kinu, koja je odbila osuditi invaziju na Ukrajinu, dok je istovremeno povećala uvoz iz Rusije. “Kina neće nastaviti rasti ako ne budu igrali po pravilima”, rekla je. “Kina treba trgovinu s G7. Mi predstavljamo otprilike polovicu globalnog gospodarstva”, dodala je Truss.

Dotičući se teme opskrbe Ukrajinom oružjem, pozvala je na nastavak ovog procesa, ističući kako je vrijeme za oprez prošlo.

“Neki tvrde da nismo trebali isporučivati ​​teško oružje iz straha da ne izazovemo nešto gore. Nedjelovanje bi bila najveća provokacija. Sada je vrijeme za hrabrost, a ne za oprez. Moramo osigurati da, zajedno s Ukrajinom, zapadni Balkan i zemlje poput Moldavije i Gruzije imaju marginu sigurnosti i sposobnost da zadrže svoj suverenitet i slobodu”, izjavila je Truss.

“Moramo biti spremni na dugi rok i udvostručiti našu potporu Ukrajini. Teško naoružanje, tenkovi, avioni – trebali bismo bolje tražiti [vojnu opremu] u našim zalihama, povećati proizvodnju”, rekao je ministar, pozivajući na pojačani pritisak sankcija na Rusiju. Misli da će rat u Ukrajini trajati 10 godina.

Istodobno se založila za stvaranje nove svjetske sigurnosne arhitekture, kao i za isključenje Rusije iz formata G20.

“Budimo iskreni. Arhitektura koja je dizajnirana da jamči mir i prosperitet nije funkcionirala u Ukrajini”, kazala je i dodala da “G20 ne može funkcionirati kao učinkovito gospodarsko tijelo dok je Rusija za stolom”.

“Danas nam je potreban novi pristup koji kombinira sigurnost kroz borbenu moć i ekonomsku sigurnost, u kojem se grade globalni savezi, u kojem su slobodne zemlje samopouzdanije i samopouzdanije, koji prepoznaje da se geopolitika vratila”, izjavila je britanska šefica diplomacije.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:22