StoryEditor
britanska ministrica

Truss: Britanska vlada će učiniti sve što je potrebno kako bi oslobodila Britance osuđene u Ukrajini

Piše fena  /  14.06.2022., 11:31h

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da će vlada Velike Britanije učiniti "sve što je potrebno" kako bi osigurala oslobađanje dvojice Britanaca osuđenih na smrt od strane ruskog suda u Ukrajini.

Shaun Pinner i Aiden Aslin su zarobljeni dok su služili u ukrajinskoj vojsci i suđeno im je kao da su strani plaćenici, u onome što je opisano kao nezakoniti "prijeki sud" u samoproglašenoj narodnoj republici Donjeck prošli tjedan.

Truss nije isključila mogućnost direktnih pregovora s proruskom narodnom republikom Donjeck, ali je odbila iznijeti više detalja.

- Činim sve što mogu, na najbolji način - na način za koji smatram da je najefikasniji - da oslobodim te ljude - kazala je ona.

Ona je smatrala da je "najbolji put" za njihovo oslobađanje bio preko Ukrajinaca, ponovivši da su dvojica muškaraca bili ratni zarobljenici i da se prema njima treba postupati u skladu sa Ženevskom konvencijom.

- Radimo uporno na ovome - rekla je ona za Today program BBC Radija 4.

Premijer Boris Johnson pozvao je svoje ministre da učine "sve što je u njihovoj moći" kako bi osigurali oslobađanje vojnika.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 04:14