StoryEditor
odbio surađivati

Trumpovu savjetniku Bannonu četiri mjeseca zatvora zbog nepoštivanja Kongresa

Piše hina  /  21.10.2022., 20:09h

Steve Bannon, istaknuta figura američke desnice i nekoć strateg bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, osuđen je u petak na četiri mjeseca zatvora jer je odbio surađivati sa kongresnicima koji su istraživali prošlogodišnji napad Trumpovih pristaša na Kapitol.

Sudac okružnog suda Carl Nichols također je naredio Bannonu da plati kaznu od 6500 dolara.

Bannona je porota u srpnju osudila po dvije točke optužnice za nepoštivanje Kongresa jer nije svjedočio te nije dao tražene dokumente.

Svaka od dvije točke bila je kažnjiva s najmanje mjesec dana i najviše jednom godinom zatvora uz novčanu kaznu do 100 tisuća dolara.

Porota sastavljena od osam muškaraca i četiri žene osudila je Bannona jer je odbio svjedočiti i dati dokumente koje je zatražio odbor Zastupničkog doma američkog Kongresa koji istražuje napad na Kapitol 6. siječnja 2021. i pokušaje Trumpovih pristaša da ponište njegov poraz na izborima 2020.

Bannon (68) je bio ključni savjetnik u predsjedničkoj kampanji republikanca Trumpa 2016. Tijekom 2017. bio je glavni strateg Bijele kuće, ali je ubrzo došlo do svađe Bannona i Trumpa. Kasnije su izgladili odnose.

Bannon je pomogao artikulirati desno populističku ideju "America First" i snažno protivljenje imigraciji, čime je sudjelovao u definiranju Trumpovog mandata.

Bannon je imao ključnu ulogu u desničarskim medijima te je desne ciljeve i političare promovirao i u inozemstvu.

Presudom ne završavaju Bannonovi pravni problemi. U rujnu je protiv njega podignuta optužnica u državi New York za pranje novca i zavjeru, a tužitelji su ga optužili da je prevario donatore koji su dali novac za gradnju obećanog Trumpovog zida duž granice između SAD-a i Meksika.

Bannon, koji kaže da je nevin, mogao bi se suočiti s do 15 godina zatvora ako bude osuđen po toj optužnici.

Trump je prošle godine pomilovao Bannona zbog sličnih optužbi saveznih tijela.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 06:36