StoryEditor

Trumpovi odvjetnici optužili demokrate za dvostruke standarde: "Žele diskvalificirati oporbu"

Piše D  /  13.02.2021., 07:02h

Odvjetnici Donalda Trumpa na njegovu suđenju u petak u Senatu optužili su demokrate za dvostruka mjerila jer sude bivšem predsjedniku za poticanje smrtonosnog napada na Kapitol u siječnju, a u svojim govorima služili su se takvom retorikom.

Trumpu se sudi u američkom Senatu zbog njegova zapaljiva govora u kojem je pristaše pozvao da "se pakleno bore" prije nego su oni 6. siječnja nasilno ušli u Kongres, ugrozili zastupnike i u okršaju je pet osoba poginulo, među njima policajac.

"Ovakav neviđen pokušaj demokrati ne provode zato da se odupru političkom nasilju", rekao je Trumpov odvjetnik Michael van der Veen. "Ne, demokrati žele diskvalificirati političku oporbu. Oni žele poništiti kulturu Ustava", rekao je.

Trumpov tim prikazao je u Senatu videomaterijal u trajanju desetak minuta, kolaž izvadaka iz govora istaknutih demokrata: potpredsjednice Kamale Harris, senatorice Elizabeth Warren, bivše državne tajnice Hillary Clinton te drugih dužnosnika koji su u svojim obraćanjima rabili riječ "boriti se".

"Niste učinili ništa loše", rekao je Trumpov odvjetnik David Schoen obraćajući se demokratima. "To je riječ koju ljudi koriste, ali molim vas prestanite s licemjerjem".

Odvjetnici su u petak počeli iznositi obranu Donalda Trumpa za poticanje nasilja pošto je devet zastupnika demokrata proteklih dana iznosilo optužbe. Demokrati su svoje izlaganje počeli prikazom videofilma u kojemu su kombinirali snimke nasilnog upada Trumpovih pristaša u zgradu Kapitola i Trumpova govora koji je prethodio s već poznatim  pozivom da se "pakleno bore" kako bi spriječili gubitak izbora koji je pretrpio 3. studenoga 2020. 

Prije Schoena, odvjetnik Michael van der Veen u uvodnim riječima je rekao da je proces opoziva pred Senatom nepravedan i jasno protuustavan čin političke osvete.

"To je politički motiviran lov na vještice“ koji su pokrenuli demokrati, rekao je Van der Veen. 

Jedini američki predsjednik protiv kojeg se dva puta vodio postupak opoziva i treći američki predsjednik podvrgnut tom postupku, Trump je dva mjeseca sveudilj ponavljao neutemeljene tvrdnje da mu je izborna pobjeda ukradena.

 Uvjereni da bi Donald Trump opet učinio isto kada bi se vratio na vlast, demokratski tužitelji su u četvrtak pozvali američke senatore da bivšem predsjedniku onemoguće da se ponovno kandidira zbog "poticanja" svojih pristaša na napad na Kapitol. 

Za Trumpovu osudu trebaju glasati dvije trećine senatora što znači da bi se 17 republikanaca trebalo pridružiti demokratima, što je malo vjerojatno.

Ako Trump bude proglašen nevinim u tom procesu, Senat ga ipak može odlučiti cenzurirati ili mu zabraniti da ponovno obnaša funkciju. Upitan u četvrtak o potonjoj opciji, čelnik demokratske većine u Senatu Chuck Schumer rekao je da se za odluku o tome treba čekati kraj suđenja. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:18