StoryEditor

Trumpova administracija snizila status europskim diplomatima

Piše D  /  08.01.2019., 11:01h

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa snizila je status diplomatima EU u Washingtonu bez prethodnog obavještenja Brisela, priopćili su europski dužnosnici.

Promjena u protokolu znači da su manje šanse da eeropske diplomate budu pozvane na događaje na visokom nivou, a po toj odluci imaju manju važnost nego za vrijeme predsjednika Barcaka Obame.

Odluka, koju je prvi prenio DW, demonstrirana je 5. prosinca na sahrani bivšeg predsjednika DGeorge Busha starijeg kada su europski izaslanici među posljednjima pozvani da odaju počast Bushu, prenosi Dnevni avaz.

- Razumijemo da se dogodila promjena u načinu na koji je lista diplomatskog prvenstva implementirana u protokolu SAD - kazala je glasnogovornica Europske komisije, odbijajući da otkrije više detalja.

"Sa relevantnim službama razmatramo moguće implikacije za EU izaslanstvo u Washingtonu".

Još dvoje EU diplomata su potvrdili novi status, a jedan tvrdi da su malo vjerojatne uzvratne akcije kako bi se očuvali dobri odnosi.

Američke diplomate, kako javljaju agencije, nisu komentirale nove protokole.

Trump je često pokazivao svoj negativan odnos prema EU i otvoreno je podržao namjeru Britanije da napusti najveći europski politički i ekonomski blok.

Ipak, SAD i EU imaju najveće bilateralne trgovinske veze, a američke investicije u EU za tri puta nadmašuju one u Aziji.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:53