StoryEditor

Trumpov veliki gaf : Rat u Jugoslaviji odvijao se na Baltiku

Piše D  /  10.11.2018., 05:11h

Unatoč tomu što mu je supruga iz Slovenije, američki predsjednik Donald Trump misli da se ra tu Jugoslaviji odvijao na - Baltiku, prenosi Večernji.hr

Konfuziju između Balkana i Baltika, kao i druge začudne tvrdnje iznio je Trump u razgovoru s čelnicima baltičkih država, a o njima je jučer pisao francuski list Le Monde u serijalu o narušenim odnosima SAD-a i EU.

Estonska predsjednica Kersti Kaljulaid, njezina litvanska kolegica Dalia Grybauskaite te letonijski predsjednik Raimonds Vējonis održali su sastanak s Trumpom u Bijeloj kući 3. travnja ove godine, a kad su se četiri dana kasnije sastali s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom požalili su mu se da su još istraumatizirani tim razgovorom, kazao je jedan Macronov savjetnik. 

Na početku sastanka, Trump im je pripisao odgovornost za rat u Jugoslaviji. U čudu su se gledali dok nisu shvatili da je pomiješao Balkan i Baltik.

- Optužio ih je da premalo uplaćuju u NATO, objasnio im da plinovod Sjeverni tok 2, koji od Rusije prolazi Baltičkim morem prema Njemačkoj, ali nema veze s tim državama, nije pametan projekt, a onda ih zamolio da budu popustljiviji prema Rusiji  i da bolje upoznaju svoje istočne susjede iako su te države u nekoj vrsti Hladnog rata s Rusijom - kazao je.

Inače, Trump i Macron su se danas u Parizu usuglasili oko toga da Europa mora snositi veći teret zajedničke obrane, nakon što je Trump u petak "vrlo uvredljivim" nazvao Macronovu ideju o formiranju europske vojske.
 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:39