StoryEditor

Trumpov savjetnik Palestincima: Ili mirovni plan, ili ništa od države

Piše D  /  04.02.2020., 07:02h

Novinar CNN-a Fareed Zakaria upitao ga je da objasni uvjete koje plan postavlja za Palestince prije nego što će im Trumpova administracija omogućiti da osnuju državu.

On je ocijenio da "nijedna arapska zemlja" trenutno ne zadovoljava ono što se od Palestinaca očekuje da ispune u naredne četiri godine, uključujući slobodu tiska, slobodne i fer izbore, poštivanje ljudskih prava za svoje građane, noavisno sudstvo i financijske institucije sposobne da se angažiraju u međunarodnim tržišnim transakcijama.

Kushner je postavljene uvjete označio osnovnim.

"Želite reći da ne bismo trebali imati te kriterije, da kažemo: ‘U redu je ako nećete poštivati ljudska prava, ne dozvoljavate ljudima da govore slobodno? Pitanje je kako da navedemo Izrael da učini kompromise o teritorijalnom nesporazumu", rekao je Kushner u odgovoru na primjedbu novinara da je to zapravo način da se kaže Palestincima da nikada neće imati državu jer nijedna arapska zemlja nije u poziciji koja se zahtjeva od Palestinaca prije nego naprave državu.

Kushner je Palestinsku upravu koja vlada dijelom Zapadne obale označio "policijskom državom" i "ne baš uspješnom demokracijom".

On tvrdi da za Palestince, ako žele živjeti bolje, sada postoji okvir da to postignu.

"Ako oni smatraju da ne mogu održati te standarde, mislim da Izrael ne može preuzeti rizik da ih prizna kao državu te im omogući da preuzmu kontrolu, jer je jedina opasnija stvar od onoga što imamo danas neuspjela država", rekao je Kušner.

Glavni palestinski mirovni pregovarač Saeb Erekat je kritizirao Kushnera zbog takve ocjene, rekašvi da je on unilateralno odlučio kako će izgledati mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca.

"Što je ostalo za pregovore? Kada sam rekao da se o tim pitanjima mora pregovorati između nas i Izraela direktno, Kushner je odgovorio označivši me neuspjelim pregovaračem nesposobnim da pregovara. On je pregovarao u moje ime jer zna bolje šta je najbolje za mene", naveo je Erekat u priopćenju za američku TV mrežu, ocijenivši da se radi o diktatu, aroganciji i ucjeni.

U subotu je Kushner također kritizirao Erekata, označivši ga osobno odgovornom jer nije postignut sporazam s Izraelom u proteklih pola stoljeća.

Trump je predstavio dugo očekivani prijedlog u Washingtonu 28. siječnja.

Na osnovi tog dokumenta Izrael će moći anektirati sva svoja naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, iako ih veći dio međunarodne zajednice smatra nelegalnim, kao i dolinu Jordana koja čini četvrtinu tog teritorija.

U zamjenu za to Paelstinci će dobiti državu u Gazi, dijelovima Zapadne obale i nekim četvrtima u predgrađu Jeruzalema.

Izrael će kontrolirati granice te države, njen zračni prostor i brinuti se za sigurnost.

Kritičari tog plana, takozvanog Sporazuma stoljeća, kažu da će Palestinci ostati bez državnosti u svakom pogledu.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:25