StoryEditor

Trumpov mirovni plan: Palestincima više teritorija, Izraelu Jeruzalem

Piše D  /  28.01.2020., 08:01h

Američki predsjednik Donald Trump predložio je uspostavljanje palestinske države s glavnim gradom u Istočnom Jeruzalemu, istakavši da je to situacija u kojoj “dobijaju obje strane”.

Taj prijedlog je okosnica mirovnog plana za Bliski istok, kojeg je Trump objavio u Washingtonu u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, prenosi Hina.

- Danas Izrael čini veliki korak ka miru - rekao je Trump dok je pored Netanyahua iznosio plan za okončanje višedesetljetnog izraelsko-palestinskog sukoba.

Dodao je da je palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u pismu obavijestio o planu tražeći njegovu podršku, a AFP javlja da su Palestinci već odbacili Trumpov prijedlog.

Na Trumpovom predstavljanju plana nije bilo palestinskih zvaničnika, a agencije javljaju da su predstavljanju prisustvovali veleposlanici Omana, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), prenosi Radio Slobodna Europa, javlja Fena.

Nazivajući plan "povijesnom šansom" za Palestince da ostvare nezavisnu državu, Trump je dodao da bi to mogla biti "posljednja prilika koju će ikada imati".

- Palestinci su zaslužili daleko bolji život - rekao je Trump.

Agencija AP javlja da plan više nego udvostručuje teritoriju koja je trenutno pod palestinskom kontrolom, ali priznaje izraelski suverenitet nad židovskim naseljima na Zapadnoj obali.

Mirovni plan na 50 strana predviđa i četverogodišnje zamrzavanje nove izraelske gradnje naselja, dok budu trajali pregovori o detaljima sveobuhvatnog sporazuma.

- Jeruzalem će ostati izraelska nepodijeljena prijestolnica - naglasio je Trump.

On je, izlažući plan, naveo da je vrijeme da se "završi tužno poglavlje povijesti".

U međuvremenu je Bijela kuća objavila i kartu s predloženim granicama buduće granice izraelske i palestinske države, javlja AFP.

Karta prikazuje područje Zapadne obale, koje sadrži oko 15 izraelskih naselja, a koje je s pojasom Gaze povezano tunelom.

Bijela kuća je priopćila da bi, prema Trumpovom planu, buduća palestinska država bila demilitarizirana teritorija.

- Vizija je demilitarizirana palestinska država koja je u miru s Izraelom, dok Izrael zadržava sigurnosnu odgovornost zapadno od rijeke Jordan - navodi se u priopćenju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da plan Trumpove administracije predstavlja "realan put" za postizanje trajnog mira u regiji.

- Danas ste zacrtali sjajnu budućnost za Izraelce, Palestince i regiju, predstavljajući realni put ka trajnom miru - rekao je Netanyahu.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:42