Article_Top_970x250

Trump: Vrijeme je da SAD prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni

američki predsjednik

Trump: Vrijeme je da SAD prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni

ožu 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Izrael Golansku visoravan drži pod okupacijom od 1967. godine.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je vrijeme da SAD, nakon 52 godine, u potpunosti prizna suverenitet Izraela nad okupiranim Golanom.

- Nakon 52 godine, došlo je vrijeme da Sjedinjene Američke Države u potpunosti priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, koja je od kritičkog strateškog i sigurnosnog značaja za državu Izrael i za regionalnu stabilnost - napisao je Trump na Twitteru, prenosi agencija Anadolija, javlja Fena.

Američki Kongres sve više vrši pritisak na Capitol Hill da promijeni svoj stav o pitanju suvereniteta nad Golanskom visoravni.

State Department je prošlog tjedna po prvi put promijenio terminologiju na spornoj teritoriji, napominjući da se radi o dijelu zemlje koji je pod "izraelskom kontrolom", umjesto dosadašnjeg termina "okupiran".

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je izrazio zahvalnost američkom predsjedniku Donaldu Trumpu nakon što je priopćio da je "došlo vrijeme za izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni.

Netanyahu je putem Twittera takav postupak američkog predsjednika nazvao "hrabrim".

- U vrijeme dok Iran, koristeći Siriju, razmišlja da uništi Izrael, predsjednik Trump hrabro priznaje suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni. Hvala vam, predsjedniče Trump", naveo je premijer Izraela - prenosi agencija Anadolija.

Izrael Golansku visoravan drži pod okupacijom od 1967. godine.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250