StoryEditor

Trump: Veliki sam fan Erdogana, u odličnim smo odnosima

Piše D  /  14.11.2019., 07:11h

Trump je kazao da je Turska važan vojni saveznik i važan ekonomski suradnik Sjedinjenih Američkih Država.

"Turska je druga najjača vojna sila u NATO-u nakon Sjedinjenih Američkih Država, a ekonomska suradnja bi mogla biti visoka u vidu robne razmjene oko 100 milijardi dolara i to žele obje zemlje, a danas je ona četiri puta manja", rekao je Trump.

Razgovarali su o situaciji o Siriji, a Trump je rekao da je u Siriji riješen problem zahvaljujući dogovoru Washingtona i Ankare. Trump je iskoristio priliku i da pohvali Erdogana.

"Veliki sam fan Erdogana i znam da je prekid vatre u Siriji, iako kompliciran, važan korak naprijed. Predsjedniče, vi činite dobre stvari za turski narod. Erdogan i ja imamo odlične osobne odnose, kao što SAD ima odlične odnose sa Turskom", rekao je Trump.

Erdogan je kazao da je akcija Turske na sjeveru Sirije zadala veliki udarac kurdskim separatistima u Turskoj.

"Oni napadaju naše vojnike i civile, a samo u posljednja 24 sata pretrpjeli smo 19 napada", rekao je predsjednik Turske.

Erdogan je objasnio i svoj plan da jedan do dva milijuna sirijskih izbjeglica vrati u zemlju upravo na teritoriju koju turska vojska trenutno "čisti" od kurdskih snaga.

"Neki pokušavaju oslabiti odnose SAD-a i Turske, kao što su pojedinci u Kongresu SAD-a i to sam kazao predsjedniku Trumpu", rekao je Erdogan aludirajući na rezoluciju o Armenskom genocidu.

"Mi smo na strani dijaloga i otvorene rasprave i pozivam Armeniju da otvori svoje povijesne arhive", rekao je predsjednik Turske.

Podsjetio je na novu politiku Turske da borce ISIL-a u zatvorima koje kontrolira pošalje svojim matičnim državama. Erdogan je još jednom pozvao zemlje porijekla boraca da ih prime jer ih Turska više ne želi na svojom teritoriju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:48