Article_Top_970x250

Trump: Veliki sam fan Erdogana, u odličnim smo odnosima

susret u washingtonu

Trump: Veliki sam fan Erdogana, u odličnim smo odnosima

stu 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AFP

Američki predsjednik Donald Trump i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavili su nakon jučerašnjeg sastanka u Washingtonu da su odnosi dvije države dobri. Trump je kazao da je fan Erdogana, dok je njegov turski kolega dodao da pojedinci narušavaju odnose Washingtona i Ankare.

Trump je kazao da je Turska važan vojni saveznik i važan ekonomski suradnik Sjedinjenih Američkih Država.

"Turska je druga najjača vojna sila u NATO-u nakon Sjedinjenih Američkih Država, a ekonomska suradnja bi mogla biti visoka u vidu robne razmjene oko 100 milijardi dolara i to žele obje zemlje, a danas je ona četiri puta manja", rekao je Trump.

Razgovarali su o situaciji o Siriji, a Trump je rekao da je u Siriji riješen problem zahvaljujući dogovoru Washingtona i Ankare. Trump je iskoristio priliku i da pohvali Erdogana.

"Veliki sam fan Erdogana i znam da je prekid vatre u Siriji, iako kompliciran, važan korak naprijed. Predsjedniče, vi činite dobre stvari za turski narod. Erdogan i ja imamo odlične osobne odnose, kao što SAD ima odlične odnose sa Turskom", rekao je Trump.

Erdogan je kazao da je akcija Turske na sjeveru Sirije zadala veliki udarac kurdskim separatistima u Turskoj.

"Oni napadaju naše vojnike i civile, a samo u posljednja 24 sata pretrpjeli smo 19 napada", rekao je predsjednik Turske.

Erdogan je objasnio i svoj plan da jedan do dva milijuna sirijskih izbjeglica vrati u zemlju upravo na teritoriju koju turska vojska trenutno "čisti" od kurdskih snaga.

"Neki pokušavaju oslabiti odnose SAD-a i Turske, kao što su pojedinci u Kongresu SAD-a i to sam kazao predsjedniku Trumpu", rekao je Erdogan aludirajući na rezoluciju o Armenskom genocidu.

"Mi smo na strani dijaloga i otvorene rasprave i pozivam Armeniju da otvori svoje povijesne arhive", rekao je predsjednik Turske.

Podsjetio je na novu politiku Turske da borce ISIL-a u zatvorima koje kontrolira pošalje svojim matičnim državama. Erdogan je još jednom pozvao zemlje porijekla boraca da ih prime jer ih Turska više ne želi na svojom teritoriju.

Dnevnik.ba