Article_Top_970x250

Trump uveo nove sankcije iranskom rudarstvu

američki predsjednik

Trump uveo nove sankcije iranskom rudarstvu

svibnja 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Donald Trump je danas uveo nove sankcije "iranskom sektoru željeza, čelika, aluminija i bakra" kako bi pojačao pritisak na režim Teherana i zaprijetio je novim mjerama ako Iran "radikalno ne promijeni ponašanje".

Uvođenje sankcija događa se točno godinu dana nakon povlačenja SAD-a iz međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanom 2015. i nakon iranske objave da se oslobađa dviju obveza preuzetih na temelju tog ugovora.

Trump se želi sastati s iranskim čelnicima

"Američka politika se uvijek sastoji u tome da sprječava Iran da razvija nuklearno oružje i interkontinentalne balističke projektile i da se suprotstavlja iranskom štetnom utjecaju na Bliskom istoku", napisao je Trump u svojoj uredbi.

"Zahvaljujući našem djelovanju iranski režim teško financira svoju kampanju nasilja i terora a njegovo gospodarstvo pada u neviđenu depresiju", dodao je u priopćenju.

Prema njegovim riječima, nove kaznene mjere ciljaju "glavne izvore prihoda režima od izvoza osim nafte" koja je već bila na meti američkog ministarstva financija. To je 10 posto njegova izvoza", dodao je. "Propuštanje iranskog čelika i drugih metala više se neće tolerirati", rekao je smjerajući na druge zemlje.

Trump je ipak opetovao da se nada da će se "jednom sastati s iranskim čelnicima kako bi postigli dogovor i, što je najvažnije, donijeli mjere kako bi Iran imao budućnost kakvu zaslužuje", prenosi Hina.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250