StoryEditor

Trump usporedio nasilne prosvjede s ‘unutrašnjim terorizmom‘

Piše D  /  02.09.2020., 08:09h

Opisujući vandalizam i bacanje kamenja na policajce, američki predsjednik je ocijenio "da to nisu djela mirnih demonstranata, već unutarnji terorizam". 

Taj grad sa 100.000 stanovnika se podigao na noge nakon ozljeda koje je 23. kolovoza bijeli policajac zadao mladom crncu. U krajnje napetom ozračju, mladi pobornik (17) Donalda Trumpa pridružio se naoružanoj policiji grada i automatskom puškom ubio dvojicu prosvjednika. 

Bez ijedne riječi o tom incidentu, republikanski predsjednik je kritizirao "nepravednu antipolicijsku retoriku" koja traje nakon smrti Georgea Floyada, Afroamerikanca kojeg je koljenom na vratu ugušio bijeli policajac 25. svibnja što je pokrenulo povijesnu mobilizaciju protiv policijskog nasilja i rasnih nejednakosti. 

Na pitanje novinara Trump je odgovorio: "Vi se i dalje vraćate na suprotnu temu. Mirni prosvjedi su izvrsni, ali najčešće nisu mirni". 

Donald Trump tvrdi da je jamac "zakona i reda", nadajući se osvajanju drugog mandata 3. studenoga. U utorak je otišao u Kenoshu unatoč protivljenju lokalnih vlasti. Demokratski guverner države je rekao da njegova nazočnost "može samo odgoditi izliječenje grada". 

"Došao sam zahvaliti snagama reda", istaknuo je predsjednik, dok su vani stotine njegovih protivnika i pobornika isticale suprotne poruke i skandirale "Black Lives matter ili "Još četiri godine" , prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:50