StoryEditor
o ratu

Trump: U Ukrajini je genocid

Piše Hina  /  14.04.2022., 14:14h
Trump je kasnije ponovio da Rusija ne bi napala Ukrajinu da je on i dalje predsjednik

Bivši američki predsjednik Donald Trump nazvao je ruski napad na Ukrajinu "genocidom", nakon što je to učinio aktualni predsjednik Joe Biden.

Biden je u utorak optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da provodi „genocid“ u Ukrajini, nakon što je tu riječ dotad koristio samo ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij koji je pozdravio izjavu američkog kolege, nazvavši ih "istinskim riječima istinskog čelnika".

Bivši republikanski predsjednik Donald Trump, koji je naznačio da bi se mogao kandidirati na idućim američkim predsjedničkim izborima, u srijedu je također iskoristio taj termin u razgovoru za Fox News. 

Nakon što je kritizirao Bidena zbog politika koje su dovele do visoke inflacije, Trump je rekao: "a sad da se osvrnemo na događanja u Ukrajini – to je genocid". 

Republikanac kojeg su mnogi kritizirali da održava suviše bliske odnose s Putinom i Rusima, ranije je rusku invaziju nazvao "holokaustom", piše američki medij The Hill. 

Trump je kasnije ponovio da Rusija ne bi napala Ukrajinu da je on i dalje predsjednik.

Ruski napad je u srijedu "genocidom" okarakterizirao i kanadski premijer Justin Trudeau, dok su francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz izbjegli taj termin. 

Macron se upitao o koristi "eskalacije riječima" za okončanje rata, smatrajući da je potrebno "ostati oprezan" u pogledu njihove upotrebe, prenijela je agencija France Presse. 

"Rekao bih da je Rusija jednostrano pokrenula brutalni rat, da je utvrđeno da je ratne zločine počinila ruska vojska te da sada moramo pronaći odgovorne", rekao je francuski čelnik za France 2.

"Ovo što se događa je ludilo, to je nevjerojatno brutalno", rekao je, dodajući da istovremeno pokušava zaustaviti rat i obnoviti mir tako da "nisam siguran da eskalacija riječi ide prema tom cilju“. 

Sličnog stava je i njemački kancelar Olaf Scholz koji se zadovoljio terminom „ratnih zločina“.

Zelenskij je rekao da je odbijanje predsjednika Macrona da osudi "genocid" u Ukrajini "bolno".

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 21:23