StoryEditor

Trump tvrdi da nije iz osvete otpustio čovjeka koji je svjedočio protiv njega

Piše D  /  08.02.2020., 10:02h

Potpukovnik Alexander Vindman, stručnjak za Ukrajinu koji je bio savjetnik za europske poslove u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, otpušten je u petak s dužnosti.

Nakon što je Senat donio oslobađajuću presudu u postupku za opoziv američkog predsjednika, Trump je ustvrdio da se ne radi o osveti onima koji nisu posljednjih mjeseci bili uz njega tijekom tog procesa i na Twitteru je napisao da ne poznaje Vindmana i da  "nikada nije razgovarao" s njim.

Istaknuo je da su tog vojnika, rođenog u Ukrajini koji od treće godine živi u Sjedinjenim Državama, nadređeni optužili da je "vrlo neposlušan" te za "problematične procjene i za curenje informacija". 

Optužio ga je da je u srpnju pogrešno izvještavao o sadržaju njegovog "savršenog razgovora" s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, nakon čega je republikanski milijarder optužen za zloporabu položaja i opstrukciju rada Kongresa.

Trump je tada zatražio od Kijeva pokretanje istrage o njegovom demokratskom protivniku Joeu Bidenu, o čemu je Vindman odlučio obavijestiti pravnike predsjedništva.

Ponovo je o tome govorio u studenome tijekom saslušanja u Kongresu koje je bilo vrlo neugodno za američkog predsjednika.

Trump je također u petak opozvao američkog veleposlanika u Europskoj uniji Gordona Sondlanda, koji je također pred parlamentarcima iznio kompromitirajuće svjedočenje o njemu, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 20:13