Article_Top_970x250

Trump tvrdi da nije iz osvete otpustio čovjeka koji je svjedočio protiv njega

američki predsjednik

Trump tvrdi da nije iz osvete otpustio čovjeka koji je svjedočio protiv njega

velj 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Američki predsjednik Donald Trump opravdavao je otpuštanje člana administracije, ključnog svjedoka u istrazi za opoziv predsjednika, u nizu oštrih tvitova, nazvavši ga "vrlo neposlušnim".

Potpukovnik Alexander Vindman, stručnjak za Ukrajinu koji je bio savjetnik za europske poslove u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, otpušten je u petak s dužnosti.

Nakon što je Senat donio oslobađajuću presudu u postupku za opoziv američkog predsjednika, Trump je ustvrdio da se ne radi o osveti onima koji nisu posljednjih mjeseci bili uz njega tijekom tog procesa i na Twitteru je napisao da ne poznaje Vindmana i da  "nikada nije razgovarao" s njim.

Istaknuo je da su tog vojnika, rođenog u Ukrajini koji od treće godine živi u Sjedinjenim Državama, nadređeni optužili da je "vrlo neposlušan" te za "problematične procjene i za curenje informacija". 

Optužio ga je da je u srpnju pogrešno izvještavao o sadržaju njegovog "savršenog razgovora" s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, nakon čega je republikanski milijarder optužen za zloporabu položaja i opstrukciju rada Kongresa.

Trump je tada zatražio od Kijeva pokretanje istrage o njegovom demokratskom protivniku Joeu Bidenu, o čemu je Vindman odlučio obavijestiti pravnike predsjedništva.

Ponovo je o tome govorio u studenome tijekom saslušanja u Kongresu koje je bilo vrlo neugodno za američkog predsjednika.

Trump je također u petak opozvao američkog veleposlanika u Europskoj uniji Gordona Sondlanda, koji je također pred parlamentarcima iznio kompromitirajuće svjedočenje o njemu, prenosi Hina.

Dnevnik.ba