StoryEditor
Bivši američki predsjednik

Trump tužio ministarstvo pravosuđa zbog pretresa njegovog imanja

Piše desk  /  23.08.2022., 08:31h

U tužbi je njegov pravni tim tražio imenovanje neovisnog odvjetnika koji će nadgledati dokumente koje su agenti FBI-a uzeli ranije ovog mjeseca.

Bivši američki predsjednik Donald Trump zatražio je od suca da zamrzne istragu ministarstva pravosuđa o dosjeima zaplijenjenim iz njegove rezidencije u Mar-a-Lagu. U tužbi je njegov pravni tim tražio imenovanje neovisnog odvjetnika koji će nadgledati dokumente koje su agenti FBI-a uzeli ranije ovog mjeseca.

Trump je zatražio od federalnog suda da privremeno blokira FBI u pregledu materijala koje je zaplijenio 8. kolovoza iz njegove kuće u Mar-a-Lagu dok se ne imenuje poseban odbor koji će nadgledati pregled. Pretraga je dio federalne istrage o tome je li Trump nezakonito uklonio dokumente kada je napustio dužnost u siječnju 2021. nakon što je izgubio predsjedničke izbore od Joea Bidena.

Podsjetimo, protiv Trumpa se vodi istraga zbog posjedovanja tajnih dokumenata, točnije, 11 kompleta takvih dokumenata. Američki predsjednici moraju prenijeti sve svoje dokumente i e-mailove u Nacionalni arhiv. FBI istražuje je li Trump nepropisno rukovao navedenim dokumentima odnijevši ih iz Bijele kuće u Mar-a-Lago, prenosi Index.

Nađeno više od 300 dokumenata

U dokumentu na 27 stranica, podnesenom sudu u Floridi, Trumpov pravni tim navodi da je pretres ministarstva pravosuđa način da se podrži napore u sprječavanju Trumpa da se opet kandidira na izborima. 

"Predsjednik Donald J. Trump jasan je favorit na republikanskim predsjedničkim predizborima 2024. i na općim izborima 2024., ako se odluči kandidirati", navodi se u tužbi. Američko ministarstvo pravosuđa (DOJ) je u kratkom priopćenju reklo da su tužitelji upoznati s Trumpovom tužbom i da će odgovoriti na sudu. 

New York Times je izvijestio da su agenti do sada kod Trumpa pronašli više od 300 dokumenata s oznakama tajnosti, uključujući materijale CIA-e, Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI-a. Trumpova tužba podnesena je u West Palm Beachu na Floridi pred sucem kojeg je Trump nominirao za sudsko vijeće 2020. godine.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 08:39