Article_Top_970x250

Trump traži od savjetnika da na obranu troše 4 posto BDP-a

Američki predsjednik

Trump traži od savjetnika da na obranu troše 4 posto BDP-a

srp 11, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Članice NATO zacrtale su na summitu u Walesu 2014. da će u sljedećih deset godina podići izdvajanje za obranu na dva posto BDP-a. Taj cilj po najnovijim podacima trenutačno ispunjava osam država članica

Američki predsjednik Donald Trump predložio je u srijedu saveznicima u NATO-u da povećaju obrambene proračune na četiri posto BDP-a, dvostruko više od ranije zacrtanog cilja od dva posto.

Trump je taj prijedlog iznio na sastanku 29 čelnika zemalja članica NATO-a koji su se okupili na dvodnenom summitu u Bruxellesu.

"Predsjednik je predložio ne samo da zemlje članice ispune cilj od dva posto BDP-a, nego da izdvajanje za obranu povećaju na četiri posto", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

"Predsjednik Trump želi da naši saveznici podnesu veći teret", dodala je. Trump je kasnije u tvitu napisao da dva posto BDP-a saveznici moraju početi trošiti na obranu odmah, a ne do 2025.

"Čemu služi NATO ako Njemačka plaća Rusiji milijarde dolara za plin i energiju? SAD plaća za zaštitu Europe, a potom gubi milijarde na trgovini. Moraju platiti dva posto BDP-a odmah, a ne do 2025.", istaknuo je.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je na konferenciji za novinare rekao da se treba usredotočiti na dogovoreni cilj od dva posto.

Članice NATO zacrtale su na summitu u Walesu 2014. da će u sljedećih deset godina podići izdvajanje za obranu na dva posto BDP-a.

Taj cilj po najnovijim podacima trenutačno ispunjava osam država članica: Sjedinjene Države, Velika Britanija, Grčka, Estonija. Latvija, Litva, Poljska i Rumunjska. Očekuje se da će do 2024. taj cilj ispuniti 17 država.

Pored postojećih osam, očekuje se da će to učiniti još devet zemalja: Hrvatska, Albanija, Bugarska, Crna Gora, Češka, Francuska, Mađarska, Slovačka i Turska.

No, neke zemlje, uključujući velike članice poput Njemačke, Italije i Španjolske neće ni do tada ispuniti zacrtani cilj.

Od ukupnih troškova za obranu svih država članica NATO-a na Sjedinjene Države otpada 70 posto, javila je HINA.

Dnevnik.ba
 

Tagovi:

Article_Bottom_970x250