Article_Top_970x250

Trump stigao u Bruxelles: Zemlje NATO-a izdvajaju premalo za vojsku, mi previše

SUMMIT NATO-A

Trump stigao u Bruxelles: Zemlje NATO-a izdvajaju premalo za vojsku, mi previše

srp 11, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

Uoči puta u Bruxelles Trump je s travnjaka Bijele kuće novinarima nabrojao svoje destinacije: "Dakle, imam NATO, imam Veliku Britaniju koja je u nekakvim previranjima i imam Putina. Iskreno, Putin mi se čini najlakšim među njima

Sjedinjene Države i Europska unija u utorak su vodile rat riječima oko pitanja izdvajanja za obranu, dan prije održavanja summita NATO-a u Bruxellesu kamo je u utorak navečer stigao američki predsjednik Donald Trump, prenosi HINA.

Trump, koji u Bruxellesu počinje europsku turneju koja uključuje dvodnevno sudjelovanje na summitu NATO-a, posjet Britaniji i susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju, uporno poziva europske saveznike da povećaju svoje izdatke za obranu.

Zemlje članice NATO-a dogovorile su da će izdvajati 2 posto BDP-a za obranu, što je cilj koji će ove godine vjerojatno dostići njih samo osam. Uz SAD, to su Velika Britanija, Grčka, Latvija, Estonija, Poljska, Litva i Rumunjska.

"Pripreme za odlazak u Europu. Prvi sastanak - NATO. SAD izdvaja mnogo puta više od bilo koje druge države da bi ih štitio. Nije pošteno prema američkim poreznim obveznicima",  napisao je Trump na Twitteru.  

"Zemlje NATO-a moraju platiti VIŠE, SAD mora platiti MANJE. Vrlo nepošteno!", kasnije je dodao Trump. 

U međuvremenu u Europi je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk uzvratio Trumpu na njegove gotovo svakodnevne kritike koje upućuje saveznicima. 

"Želio bih se obratiti predsjedniku Trumpu izravno, koji već dugo i gotovo svakodnevno kritizira Europu zbog, po njegovu mišljenju, nedovoljnog doprinosa za zajedničke obrambene sposobnosti i za život na račun Sjedinjenih Država - Dragi predsjedniče Trump: Amerika nema i neće imati boljeg saveznika od Europe".  

"Draga Ameriko, poštuj svoje saveznike, konačno nemaš ih baš toliko", rekao je također Tusk, pozivajući istovremeno Europu da poveća izdvajanja za obranu jer "svatko očekuje saveznika koji je pripremljen i opremljen". 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u utorak da Europa i Kanada ne trebaju povećavati izdvajanja za obranu da bi zadovoljile SAD već "je u njihovom vlastitom interesu da to učine". 

"Putin je suparnik"

Uoči puta u Bruxelles Trump je s travnjaka Bijele kuće novinarima nabrojao svoje destinacije: "Dakle, imam NATO, imam Veliku Britaniju koja je u nekakvim previranjima i imam Putina. Iskreno, Putin mi se čini najlakšim među njima. Tko bi pomislio?, kazao je američki predsjednik. 

"Vidjet ćemo kako će to ići", odgovorio je na pitanje o summitu s Putinom koji će se održati u ponedjeljak u Helsinkiju, a na pitanje o tomu je li Putin prijatelj ili neprijatelj, odgovorio je: "To vam sada stvarno ne mogu reći. Po mojem mišljenju on je - suparnik".

Dnevnik.ba

 

 

Article_Bottom_970x250