Article_Top_970x250

Trump službeno optužen za poticanje na pobunu

zastupnički dom sad-a

Trump službeno optužen za poticanje na pobunu

sij 26, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA/EFE

Devet demokratskih zastupnika, tzv. upravitelja opoziva koji imaju ulogu tužitelja u procesu koji će se pred Senatom voditi protiv Donalda Trumpa, službeno je gornjem domu Kongresa dostavilo jedinu točku optužnice protiv bivšeg predsjednika.

Zastupnički dom Trumpa optužuje za poticanje pobune protiv države u napadu njegovih pristaša na Kongres 6. siječnja. 

Proces koji će početi za dva tjedna vodit će se u Senatu, a ulogu porotnika ima stotinu senatora koji će danas prisegnuti. 

Očekuje se da suđenje vodi demokratski senator Patrick Leahay, a ne predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, jer Donald Trump više ne obnaša predsjedničku dužnost. 

Prvi put u svojoj 232 godine dugoj povijesti Senat vodi proces protiv bivšeg predsjednika, a čelnici demokrata i republikanaca na Capitol Hillu još dogovaraju detalje procedure.  

Oba politička tabora slažu se u jednom, žele da proces traje kraće od tri tjedna koliko je trajao postupak protiv predsjednika Trumpa pred Senatom 2020. 

Za proglašenje 45. predsjednika SAD-a krivim, te njegovu smjenu i nakon odlaska iz Bijele kuće, potrebna je dvotrećinska većina glasova u Senatu. Demokratima bi se trebalo pridružiti 17 republikanskih senatora, što je teško ostvariv politički scenarij u Washingtonu.

Dnevnik.ba