StoryEditor

Trump: Sjeverna Koreja ima veliki ekonomski potencijal

Piše D  /  27.02.2019., 05:02h

Trump je novinarima rekao kako vjeruje da će razgovori biti vrlo uspješni, ali i naglasio da ne namjerava "popustiti u pogledu denuklearizacije". Na pitanje hoće li proglasiti formalni kraj Korejskog rata, Trump je odgovorio: "Vidjet ćemo."

Čelnik Sjeverne Koreje naglasio je da su on i Trump uspjeli prevladati sve prepreke i 261 dan nakon prvog susreta ponovno se sastati i razgovarati.

- Tijekom tih 261 dana bilo je nekih nesporazuma, bilo je onih iz svijeta koji pogrešno shvaćaju situaciju, bilo je neprijateljstava zaostalih iz prošlosti. No, uspjeli smo savladati sve te prepreke i danas smo ovdje, sjedimo jedan do drugoga i to nam daje nadu da ćemo ovaj put biti uspješni i stvarno ću pokušati to ostvariti, poručio je Kim Jong-un.  

Trump je izrazio veliko zadovoljstvo što se nalazi u glavnom gradu Vijetnama, a još veće što se ponovno susreo s Kimom. Ustvrdio je kako je njihov prvi susret bio uspješan te izrazio nadu da će ovaj biti još uspješniji. Poručio je kako Sjeverna Koreja ima veliki ekonomski, gotovo neograničeni potencijal. 

- Kao što sam mnogo puta rekao, mislim da vaša zemlja ima golemi gospodarski potencijal. Nevjerojatan. Neograničen. Mislim da ćete imati čudesnu budućnost sa svojom zemljom. Veliki ste vođa. Veselim se promatrati kako se to ostvaruje i pomažući vam u tomu, rekao je Donald Trump.

Zatim su Trump i Kim otišli na večeru nakon koje bi trebali održati konferenciju za novinare. Trumpa prati državni tajnik Mike Pompeo i obnašatelj dužnosti zapovjednika glavnog stožera Mick Mulvaney. S Kimom su stigli njegov glavni izaslanik Kim Yong-chol i ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho.

U luksuznom hotelu Metropoleu, u kojem se sastanak održava, moglo bi biti otvoreno novo poglavlje i on bi mogao postati simbol mira ako Trump i Kim, kao što očekuju neki dužnosnici u Washingtonu i Seulu, službeno proglase okončanje posljednjeg preostalog hladnoratovskog sukoba nakon njihova dvodnevna summita. 

Neposredno uoči sastanka Trump je na Twitteru obećao da će uložiti napore da zajedno s predsjednikom Kimom postigne dogovor o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Trump je doputovao u Hanoi kasno u utorak.

- Upravo sam stigao u Vijetnam, napisao je na Twitteru. "Hvala svim ljudima na divnom dočeku u Hanoiju. Gomila ljudi i toliko mnogo ljubavi!", napisao je. Dočekali su ga crveni tepih i počasni vod.

 Kim je doputovao vlakom ranije u utorak nakon trodnevnog putovanja, tijekom kojeg je iz svoje prijestolnice Pyongyanga preko Kine prešao 3000 kilometara. Zadnju dionicu puta od granice do Hanoija prešao je automobilom.

Došao je u Vijetnam sa skupinom suradnika među kojima je i njegova utjecajna mlađa sestra.

Dvojica čelnika, za koje se čini da su uspostavili iznenađujuće srdačan odnos na svom prvom summitu u Singapuru u lipnju, večerat će zajedno s dvojicom savjetnika i prevoditeljima, priopćila je Bijela kuća, a razgovore će nastaviti u četvrtak. 

Njihovi razgovori održat će se osam mjeseci nakon povijesnog summita u Singapuru, prvog susreta jednog američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika.

Dok je veći dio tog prvog sastanka bio posvećen razbijanju leda nakon desetljeća neprijateljstva između dviju zemalja, ovaj put ustrajat će se na tome da se s nejasno formuliranog Kimova obećanja prijeđe na posao te da Sjeverna Koreja počne raditi u smjeru potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka.  

Trumpovi kritičari kod kuće upozorili su ga da ne sklapa sporazum koji neće u potpunosti suzbiti sjevernokorejske nuklearne ambicije i pozvali na određene, provjerljive mjere Pyongyanga u svrhu odustajanja od atomskog oružja koje ugrožava Sjedinjene Države. 

Kim će u zamjenu očekivati znatne američke ustupke kao što su ukidanje sankcija i izjava o formalnom okončanju Korejskog rata.

Trump je predvidio u srijedu Sjevernoj Koreji "fantastičnu" budućnost ako se njegov "prijatelj" Kim opredijeli za denuklearizaciju.

- Vijetnam se razvija kao malo koja zemlja u svijetu. I Sjeverna Koreja će - i to veoma brzo - ako se odluči za denuklearizaciju, objavio je Trump na Twitteru nekoliko sati prije susreta u Hanoiju sa sjevernokorejskim čelnikom, prenosi HRT.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 02:31