StoryEditor

Trump se na Twitteru oglasio o opozivu: "Ne proganjaju oni mene..."

Piše D  /  19.12.2019., 11:12h

Zastupnički dom u kojem većinu imaju demokrati je s 230 glasova za i 197 protiv izglasao prvu točku optužbe koja se odnosi na zloporabu položaja zbog zahtjeva Ukrajini da ‘iskopa‘ prljavštinu o njegovom političkom suparniku Joeu Bidenu uvjetovanjem vojne pomoći. Za optužbu o ometanju istrage Kongresa glasovalo je 229 zastupnika, a 198 ih je bilo protiv.

Nakon što je zastupnički dom potvrdio te optužbe postupak će se nastaviti idući mjesec suđenjem u Senatu gdje većinu imaju republikanci, pa nije vjerojatno da će Trump na kraju biti opozvan. Za opoziv predsjednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji broji sto članova.

To će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsjednika u povijesti te države čiji Ustav predviđa mogućnost opoziva predsjednika zbog "ozbiljnih zločina i prekršaja". Dosad nijedan američki predsjednik nije bio opozvan po tim osnovama.

U slučaju Andrewa Johnsona 1868. i Billa Clintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a Richard Nixon se 1974. sam povukao s dužnosti prije nego što je opozvan.

Trump, koji je u trenutku glasovanja bio sa svojim simpatizerima u Michiganu, odbacio je optužbe i nazvao istragu koju je u rujnu pokrenula predsjednica parlamenta Nancy Pelosi "lovom na vještice". Tijekom dana na Twitteru je postupak nazvao napadom na Ameriku i njegovu stranku. Na kraju, objavio je više od 45 tweetova u jednom danu.

Njegova zadnja poruka na Twitteru, vjerojatno prije odlaska na spavanje, glasi: ‘Zapravo, ne proganjaju oni mene, nego vas. Ja samo stojim na putu.‘

Bijela kuća je nakon glasovanja priopćila kako je uvjerena da će Senat osloboditi Trumpa. "Danas se u Zastupničkom domu odigrala jedna od najsramotnijih epizoda u povijesti naše nacije”, stoji u izjavi glasnogovornice Bijele kuće Stephanie Grisham, koja je prozvala demokrate da su izglasali opoziv bez ijednog republikanskog glasa i bez dokaza.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 16:40