StoryEditor

Trump: "SAD je nokautirao Islamsku državu, izudarali smo ih kao beba zvečku"

Piše D  /  27.12.2018., 11:12h

Vođa kluba zastupnika Islah Sabah al Saadi zatražio je hitnu sjednicu parlamenta kako bi se raspravilo o ‘očitom narušavanju suvereniteta Iraka‘ i zaustavili Trumpovi agresivni postupci. "Predsjednik Trump bi morao znati neke granice. Završila je američka okupacija Iraka", rekao je al Saadi. Klub zastupnika Bina, Islahovi parlamentarni suparnici koje vodi milicijski vođa s potporom Irana Hadi al-Amiri, također se usprotivio Trumpovom dolasku.

"Trumpov dolazak očito je kršenje diplomatskih normi i pokazuje njegov prijezir i netrpeljivost prema iračkoj vladi", piše u izjavi Bine. Ured iračkog premijera objavio je izjavu u kojoj stoji da su američki dužnosnici obavijestili iračko vodstvo o Trumpovom dolasku te da su Trump i Abdul Mahdi razgovarali telefonom jer se nisu mogli dogovoriti kako organizirati sastanak. Irački su zakonodavci rekli Reutersu da je Trump zatražio da se on i Abdul Mahdi susretnu u vojnoj bazi Ain al Asad, što je Abdul Mahdi odbio.

Trumpov posjet Iraku dolazi nakon eskalacije tenzija između Washingtona i Teherana. Naime, Sjedinjene Države nastoje udariti kontru iranskom utjecaju na Bliskom istoku. Uz to, Irak trenutno ne može formirati vladu zbog rastućeg neslaganja između Islaha i Bine.

Član Bine Falih Khazali tvrdi da Sjedinjene Američke Države pod svaku cijenu žele povećati svoje prisustvo u Iraku te da to Irak neće dopustiti. Iz Bine su također rekli da Trumpov dolazak dovodi u pitanje pravu motivaciju prisutnosti 5.200 američkih vojnika u Iraku.

Američki se predsjednik tijekom posjete vojnoj bazi Ain al Asad obratio vojnom vodstvu i vojnicima koji u njoj borave. Trump je u govoru koji je trajao otprilike 20 minuta rekao da ne planira izvući američke vojnike iz Iraka. Istovremeno je branio odluku da će povući dvije tisuće američkih vojnika iz Sirije. "Ljudi, više nismo naivčine", rekao je Trump vojnicima. "Našu se državu ponovno poštuje."

The Guardian piše da je Trump rekao da je američka misija u Siriji bila oduzimanje utvrda Islamskoj državi. "Prije osam smo godina tamo došli na tri mjeseca i nikada nismo otišli. Sada to radimo na pravi način i završit ćemo to", dodao je. Američki je predsjednik poslije govora rekao da su ga američki generali molili da im da više vremena da završe posao u Siriji te da im je rekao da su "imali dovoljno vremena" te da je SAD nokautirao Islamsku državu. "Izudarali smo ih kao beba zvečku", rekao je.

Američki je predsjednik također dodao da SAD više ne može biti "svjetski policajac". "Rašireni smo diljem svijeta. Prisutni smo u državama za koje većina ljudi nije ni čula. Iskreno, to je suludo. Recep Tayyip Erdoğan rekao je da želi nokautirati IS, barem ono što je od njih ostalo. Saudijska je Arabija rekla da će dati novac za ekonomski oporavak. To je odlično jer to znači da mi ne moramo platiti", zaključio je Trump.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:44