StoryEditor

Trump: Rusija je od Obamine administracije doznala informaciju o nadzvučnom oružju

Piše D  /  20.09.2020., 09:09h

„Znate, oni imaju raketu, super-duper-nadzvučnu, ja je nazivam super-duper. Ona je pet puta brža od obične rakete. Mi imamo raketu koja razvija mnogo veću brzinu. Rusija je dobila tu informaciju od Obamine administracije. Rusija je ukrala tu informaciju. Vi ste o tome znali? Rusija je polučila informaciju i potom ju je proizvela“, kazao je Trump, prenosi geopolitika.news.

Trump je još sredinom svibnja izjavio kako su američki znanstvenici radili na „super-duper“ raketi, koja će biti „najbrža na svijetu“.

U posljednje vrijeme američki državni službenici često su govorili kako SAD zaostaju za Rusijom i Kinom u sferi nadzvučnog oružja. Tako je šef Pentagona Mark Esper krajem prošle  godine izjavio kako SAD zaostaju i dodao kako će se 2020. godine udvostručiti financiranje razrade nadzvučnog oružja. Prema navodima američkih medija, trenutačno se u američkom Ministarstvu obrane vodi 9 takvih projekata.

S druge strane, ruski čelnik Vladimir Putin izjavio je kako je ruska proizvodnja nadzvučnih raketa učinila besmislenim ogromne troškove drugih zemalja na njeno sprječavanje. Putin je upravo jučer, vjerojatno ne slučajno, imenovao i „glavnog ideologa“ proizvodnje ruske nadzvučne rakete Avangard, koja je već u službenoj uporabi ruskih oružanih snaga, kao prvo takvo oružje u sastavu bilo čije vojske svijeta. Radi se o konstruktoru raketne i raketno-svemirske tehnologije Gerbertu Efremovu. Upravo mu je Putin posredstvom video-linka priopćio kako je potpisao uredbu o dodjeli njemu visokog državnog ordena zbog tog velikog uspjeha.

Putin je također kazao kako je američko povlačenje iz Ugovora o protuzračnoj obrani 2002. g. primoralo Rusiju na pokretanje razrade nadzvučnog oružja. „Mi smo ga morali proizvesti kao protuodgovor na razmještaj američkih sustava strateške proturaketne obrane, koja bi u budućnosti bila sposobna u stvarnosti neutralizirati i obezvrijediti sve naše nuklearne potencijale“, izjavio je Vladimir Putin.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 15:21