StoryEditor

Trump prijeti Turskoj, traži hitno oslobađanje američkog pastora

Piše D  /  26.07.2018., 11:07h

Donald Trump je u četvrtak zaprijetio Turskoj velikim sankcijama ako odmah ne oslobodi američkog pastora osuđenog za terorizam, koji je za Washington postao simbol vjerskog progona u svijetu, uz opasnost da pogorša ionako loše veze s Ankarom.

"Nitko ne može naređivati Turskoj. Nećemo trpjeti ničije prijetnje", odmah je reagirao turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, prenosi Hina.

Po riječima američkog predsjednika, pastor Andrew Brunson je "velik kršćanin i otac obitelji" koji "jako pati". "Taj nedužni čovjek vjere mora odmah biti pušten na slobodu", zatražio je na Twitteru pošto je prošlog tjedna kritizirao "sramotnu" odluku turskog suda koji je odlučio zadržati ga u pritvoru dok mu traje suđenje koje je počelo u proljeće.

U srijedu je drugi sud na koncu odlučio smjestiti ga u kućni pritvor. Brunson je u Turskoj pritvoren u listopadu 2016.

 

"Oslobodite pastora ili budite spremni snositi posljedice"

Ovo je "prvi dobar korak, ali to nije dovoljno", rekao je u četvrtak američki potpredsjednik na ministarskoj konferenciji u Washingtonu o "promicanju vjerske slobode". Mike Pence je rekao da "nema pravih dokaza protiv njega".

Pence se tada izravno obratio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu: "Oslobodite pastora Andrewa Brunsona ili budite spremni snositi posljedice". "Ako Turska ne oslobodi odmah tog nedužnog čovjeka vjere i ne vrati ga u Ameriku, Sjedinjene Države će uvesti Turskoj jake sankcije sve dok ga ne oslobodi", upozorio je.

Pastorovo uhićenje je jedno od brojnih pitanja koja kvare odnose Ankare i Washingtona, saveznika u NATO-u koji su početkom godine u Siriji bili na rubu sukoba.

 

Optužbe za terorizam i špijunažu

Pastora, kojemu prijeti 35 godina zatvora, turske vlasti optužuju za terorizam i za špijunažu u korist dviju organizacija koje smatraju neprijateljskima: mreže Fethullaha Gulena, kojemu Ankara pripisuje neuspjeli puč u srpnju 2016., što on niječe, i kurdskih separatista u Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK).

Turska pak traži izručenje Fethullaha Gulena koji je u egzilu u SAD-u i redovito ga postavlja kao uvjet za oslobađanje Andrewa Brunsona, ali američka administracija ne želi službeno povezivati ta dva slučaja.

SAD je na ovoj prvoj međunarodnoj ministarskoj konferenciji o vjerskoj slobodi odlučio načiniti od Brunsona simbol vjerskog progona u svijetu. Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u četvrtak da će se ta konferencija ubuduće održavati svake godine.

Pozivajući se na izvore iz turskog ministarstva vanjskih poslova Reuters je u četvrtak navečer objavio kako je turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu telefonski razgovarao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, no nikakve pojedinosti razgovora za sada nisu bile dostupne.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 02:44