StoryEditor

Trump pregledan u bolnici u kojoj se liječio i predsjednik Tuđman

Piše D  /  13.01.2018., 10:01h

Prvi put od kada je stupio na dužnost američki predsjednik Donald Trump podvrgnut je jučer detaljnom sistematskom pregledu u bolnici Walter Reed u kojoj se liječio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.  

Uobičajena je ovo procedura za sve američke predsjednike, a uključuje otorinolaringološki pregled te se provjerava stanje vida, vratne kralježnice, srca, pluća i unutrašnjih organa. Provjerava se i stanje kože, kao i kostura. Iako predsjednik nije dužan objaviti nalaze svog zdravstvenog stanja, Bijela kuća je najavila da će nalaz biti javno objavljen.

Nezdrave navike

Gledajući Trumpovo zdravstveno stanje i navike, teško je reći što će pokazati sistematski pregled. S jedne strane, Trump ne pije i zakleti je antialkoholičar. Usto i ne puši, a sa svojih oko 190 centimetara visine i oko 115 kilograma težine ulazi u kategoriju blago pretilih osoba. S druge strane, prehrambene navike prilično su mu loše, obožava jesti McDonald’sove hamburgere, pizzu i piti dijetalnu Coca-Colu.

Usto se ne bavi sportom, doduše, igra golf, no tada ne hoda, već se vozi u električnim golf-kolicima.

Posljednji put Trump je objavio nalaze liječničkih pretraga u rujnu 2016., dva mjeseca prije predsjedničkih izbora. Tada su mu tlak i kolesterol bili u granicama normalnog, ni s jetrom i štitnjačom nije imao problema.

“Mislim da će proći vrlo dobro. Bit ću veoma iznenađen ako ne bude”, kazao je Trump. Kako god prošao zdravstveni pregled, gotovo je sigurno da će mu liječnici sugerirati više kretanja, pogotovo imajući na umu da je Trumpu sedamdeset i jedna godina, ali i predložiti promjenu jelovnika, izbacivanje brze hrane te uvođenje više voća i povrća u svakodnevnu prehranu.  

Sporazum nije ugrožen

Iako se jučer cijelog dana nalazio u klinici Walter Reed, Trump se nije odmaknuo od svakodnevne politike, a posebno se intenzivno bavio Iranom. Prema svemu sudeći, ublažio je svoje stavove prema Teheranu i nuklearnom sporazumu koji je potpisao njegov prethodnik Obama.

Bijela je kuća najavila da će i dalje na snazi biti suspenzija najjačih sankcija svojedobno uvedenih Iranu zbog razvoja nuklearnog programa te da sporazum iz 2015. neće biti ugrožen.

No uz nekoliko izmjena poput uvođenja sankcija za nekoliko iranskih tvrtki i pojedinaca. U obranu sporazuma Irana s međunarodnom zajednicom posljednjih su tjedana stali svi potpisnici osim SAD-a, uključujući i Europsku uniju te Veliku Britaniju koju Trump drži svojim glavnim strateškim saveznikom. – Ovaj sporazum donosi rezultate – rekla je uime EU Federica Mogherini. 

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 12:16