Article_Top_970x250

Trump: Pravo na državljanstvo rođenjem nepošteno je prema našim građanima, okončat ćemo ga na ovaj ili onaj način

'TO NAS STOJI MILIJARDE'

Trump: Pravo na državljanstvo rođenjem nepošteno je prema našim građanima, okončat ćemo ga na ovaj ili onaj način

lis 31, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da američki ustav ne jamči stjecanje državljanstva svakome rođenome u zemlji te da će nastaviti sa svojim pritiskom da to okonča, donoseći u prvi plan strogi stav u pogledu imigracije dok se zemlja približava izborima za Kongres sljedeći tjedan.

"Takozvano pravo na državljanstvo rođenjem, koje našu zemlju stoji milijarde i vrlo je nepošteno prema našim građanima, bit će okončano na ovaj ili onaj način", rekao je Trump koji je to objasnio pravnom formulacijom iz 14. amandmana s kojom se mnogi pravni stručnjaci, kako kaže, slažu.

Odvjetnik, suprug jedne od vodećih Trumpovih savjetnica Kellyane Conway, napisao je u komentaru u srijedu da bi takva mjera okončanja "stjecanja državljanstva rođenjem" bila neustavna.

"Ponekad je tekst ustava jasan kao dan i isključuje ono što političari traže da se učini. To je slučaj s prijedlogom predsjednika Trumpa da se okonča 'stjecanje državljanstva rođenjem' kroz izvršnu uredbu", napisao je George Conway.

Glasnogovornica Bijele kuće rekla je u intervjuu za Fox News u srijedu da "ima više dijelova u slagalici" kad je riječ o imigraciji.

"Predsjednik želi vidjeti provedbu cijele reforme. Imamo velike rupe u zakonu u našem imigracijskom sustavu koje moramo zatvoriti ili ćemo nastaviti odgađati rješavanje problema", dodala je.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250