StoryEditor
bivši predsjednik sad-a

Trump: "Pariz i London su neprepoznatljivi, otvorili su vrata džihadu"

Piše desk  /  02.05.2024., 14:53h

Strašne vijesti za stanovnike Londona i Pariza — ovi nekad veliki gradovi "više nisu prepoznatljivi". Autor ove izjave je bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je iskoristio predizborni skup u Wisconsinu u srijedu kako bi jadikovao zbog toga što se dogodilo kada su europski gradovi, kako je rekao, "otvorili svoja vrata džihadu".

Republikanski lider Trump priznao je da će se “uvaliti u velike probleme sa stanovnicima u Parizu i u Londonu, ali znate što, to je činjenica. Oni više nisu prepoznatljivi i ne možemo dopustiti da se to dogodi našoj zemlji.”

Dodao je da “imamo nevjerovatnu kulturu, tradiciju – ništa loše u njihovoj kulturi, njihovoj tradiciji – ne možemo dopustiti da se to dogodi ovdje i nikada neću dopustiti da se to dogodi Sjedinjenim Američkim Državama”.

Trump je govorio nakon što je policija u New Yorku i Los Angelesu razbila prosvjede na Univerzitetu Columbia i UCLA, gdje su se studenti okupili kako bi digli glas protiv izraelskog rata u Gazi.

Kako komentira Politico, Trump ima formu kada treba kritizirati europske zemlje. U prosincu 2015., nedugo nakon što je Pariz pogodio smrtonosni islamistički teroristički napad, rekao je da su četvrti u Parizu i Londonu toliko opasne da policija odbija ići tamo. Trump je u to vrijeme branio svoj plan za “potpunu zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Države”.

Uprkos tome što su ga kritizirali zbog tih primjedbi, Trump je ponovio stav i rekao Georgeu Stephanopoulosu za Good Morning America:

“Pravi Pariz je drugačiji Pariz od Grada svjetlosti o kojem ste čitali. Imaju područja u Parizu gdje je toliko radikalizirano i tako zlobno… da policija odbija ići tamo. Oni tamo neće ići. To je ono što će se dogoditi s našom zemljom”.

U to vrijeme nije bio ništa pristojniji o Londonu, rekavši da su “London i druga mjesta … toliko radikalizirana da se policija boji za vlastite živote”.

Glasnogovornica tadašnjeg britanskog premijera Davida Camerona rekla je da su Trumpovi komentari o muslimanima “razdorni, beskorisni i jednostavno pogrešni”. U međuvremenu, Boris Johnson, u to vrijeme gradonačelnik Londona, rekao je da su Trumpovi komentari o opasnostima Londona bili “loše informirani” i “potpuna besmislica”.

Johnson je tad odgovorio kazavši da je “jedini razlog zašto ne bih išao u neke dijelove New Yorka stvarni rizik od susreta s Donaldom Trumpom”. Ipak, Johnson je nastavio mijenjati svoj ton o Trumpu, rekavši ranije ove godine da se svijet osjećao sigurnije i stabilnije dok je Trump bio na dužnosti.

U siječnju 2016., kada je Trump prvi put bio predsjednički kandidat, rekao je da je život u Briselu poput života u “paklu” zbog navodnog nedostatka “asimilacije” muslimanskog stanovništva.

“Odete u Brisel – bio sam u Briselu davno, prije 20 godina, tako je lijepo, sve je tako lijepo – to je kao da trenutno živite u paklenoj rupi”, rekao je u TV intervjuu za FOX Business Network.

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 12:39