StoryEditor

Trump odustao od karantene za New York, među žrtvama koronavirusa i beba mlađa od godine dana

Piše D  /  29.03.2020., 08:03h

Pandemija koronavirusa usmrtila je od prosinca, kada je izbila u Kini, najmanje 30.003 ljudi u svijetu od čega dvije trećine u Europi, piše agencija France presse na temelju službenih podataka do subote navečer.

Više od 640.770 zaraženih službeno je dijagnosticirano u 183 zemalja i teritorija od početka epidemije. Od tog broja najmanje je njih 130.600 do danas izliječeno. 

Broj dijagnosticiranih ne odražava potpunu stvarnost jer velik broj zemalja testira samo slučajeve zaprimljene u bolnici. Prema podacima koje je agencija prikupila do subote u 20 sati, od petka u isto vrijeme potvrđeno je 3.417 novih smrti te 68.734 novozaraženih u svijetu.

Broj umrlih od koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama u subotu je prešao brojku od 2000, točnije iznosi 2010, dok je zaraženo 121.117 osoba, objavilo je sveučilište Johns Hopkins.

Najmlađa žrtva u SAD-u imala manje od godinu dana, objavio je guverner države Illinois JB Pritzker.

"Imam vrlo tužnu vijest. Među umrlima u posljednja 24 sata je i vrlo maleno dijete. Znam kako je vrlo teško prihvatiti takvu vijest", izjavio je Pritzker, prenosi Hina.

Odjel za zdravstvo države Illinois nije naveo je li umrlo dijete patilo od drugih bolesti. Ranije u subotu Trump je najavio mogućnost uvođenja karantene za New York, New Jersey i Connecticut, no kritičari su tu ideju odmah proglasili nemogućom jer bi uzrokovala kaos u regiji koja je gospodarski motor SAD-a i u kojoj živi 10 posto stanovnika čitave zemlje koji sudjeluju sa 12 posto u ukupnom bruto domaćm proizvodu.

"Kada biste počeli stvarati zidove među regijama u čitavoj zemlji to bi bilo kontraproduktivno, potpuno ne-američki", rekao je guverner New Yorka Andrew Cuomo za CNN.

Trump je stoga ublažio retoriku te najavio kako će od Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zatražiti da se izda "snažan naputak za putovanja" koje bi trebali provoditi guverneri triju spomenutih država.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:10