StoryEditor

Trump odlučio poslati u Poljsku tisuću vojnika

Piše D  /  13.06.2019., 12:06h

Trump je raspoređivanje vojnika u Poljskoj najavio na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Dudom nakon što su dvojica čelnika potpisala zajedničku izjavu kojom potvrđuju obrambenu suradnju i gledala prelijetanje američkog borbenog zrakoplova F-35.

Duda, koji razmišlja o tome da nazove američki kontingent "Fort Trump" ("Tvrđava Trump"), rekao je da je novi priljev vojnika potreban zbog nekadašnje agresije Moskve protiv Poljske te kako bi pomogao jačanju veza njegove zemlje sa Zapadom.

"Rusija opet pokazuje svoje neprijateljsko imperijalističko lice", kazao je. 

Trump je ranije rekao da bi kontingent vojnika mogao doći iz američkih snaga koje su u Njemačkoj, a koju je optužio da premalo izdvaja za zajedničku obranu NATO-a.

Trump tom odlukom želi zadovoljiti interese Poljske, saveznice u NATO-u, ali pritom ne želi previše naljutiti ruskog predsjednika Vladimira Putina, s kojim bi američki predsjednik htio imati prijateljske odnose. On i Putin trebali bi se sastati u Japanu za dva tjedna.

"Nadam se da će Poljska imati sjajan odnos s Rusijom. Nadam se da ćemo mi imati sjajan odnos s Rusijom", rekao je Trump. 

Sjedinjene Države već imaju vojnike u Poljskoj u sklopu sporazuma iz 2016. s NATO-om kao odgovor na rusku aneksiju Krima 2014.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je Trumpovu najavu o slanju vojnika rekavši da je ona "dio NATO-ovih odmjerenih, obrambenih i srazmjernih napora za jačanje odvraćanja i obrane".

Usprkos tome što su čelnici SAD-a i Poljske pokazivali svoje jedinstvo, Trump se nije složio s Dudinim pokušajem da prisili na ostavku dio sudaca poljskog Ustavnog suda.

To je bila odluka donesena prošle godine koja je izazvala prosvjede. Na pitanje novinara je li podržao taj korak, Trump je odgovorio da nije.

Duda smatra da Poljska nema problema s demokracijom, a za pokušaj uklanjanja sudaca rekao je da je riječ o "vrlo složenom" pitanju.

"Svrha svega što smo radili bila je umiroviti te ljude...", kazao je on. Istaknuo je da se sloboda govora "apsolutno poštuje" u Poljskoj. "Poljska apsolutno poštuje sve ustavne standarde."

Dodao je da su neki od tih sudaca još iz komunističke prošlosti zemlje  te da ih je želio maknuti u sklopu pravosudnih reformi, prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:05