StoryEditor
bivši predsjednik sad-a

Trump odbio sudjelovanje u debatama republikanske stranke: "Nema potrebe, ljudi znaju tko sam!"

Piše desk  /  21.08.2023., 09:40h

Bivši američki predsjednik Donald Trump potvrdio je u nedjelju da neće sudjelovati u debatama Republikanske stranke u okviru izbora stranačkog predsjedničkog kandidata, od kojih se prva ima održati u srijedu.

"Javnost zna tko sam i koliko sam uspješan bio kao predsjednik, s energetskom neovisnosti, granicama i snažnom vojskom, najvećim smanjenjem poreza i propisa, s nultom stopom inflacije, najjačim gospodarstvom u povijesti i puno drugih stvari", poručio je Trump na svojoj mreži Društvena istina.

"Zato neću sudjelovati u debatama!", rekao je, istaknuvši da ima 62 posto potpore na republikanskim predizborima, što je 46 postotnih bodova prednosti u odnosu na njegova najozbiljnijeg suparnika, guvernera Floride Rona DeSantisa.

Ron DeSantis će "pasti kao bolesna ptica", narugao se bivši predsjednik.

Pet mjeseci prije početka izbora na kojima će se odlučiti o republikanskom kandidatu za američke predsjedničke izbore 2024. godine, Donald Trump ima dosad najveću potporu svoje baze.

No pravosudne afere bacaju sjenku na njegov pokušaj povratka u Bijelu kuću.

Prva republikanska debata održat će se u srijedu u Milwaukeeju, na sjeveroistoku Sjedinjenih Država.

Sedmero kandidata je ispunilo uvjete za sudjelovanje u debatama.  

To su Ron DeSantis i guverner Sjeverne Dakote Doug Burgum, bivši Trumpov potpredsjednik Mike Pence, njegova bivša veleposlanica u UN-u Nikki Haley i senator Južne Karoline Tim Scott.

Tu su još poduzetnik Vivek Ramaswamy i bivši guverner New Jerseyja Chris Christie koji su trenutno za petama najizglednijem kandidatu Ronu DeSantisu u anketama provedenim u Iowi i u New Hampshireu, prvim državama koje će glasati na predizborima.

Vrh Republikanske stranke dao je Trumpu vremena do ponedjeljka da odluči hoće li sudjelovati na njima.

New York Times piše u petak da će Donald Trump dok bude trajala debata u Milwaukeeju dati intervju Tuckeru Carlsonu, nekadašnjoj voditeljskoj zvijezdi konzervativnog Fox Newsa, koji će se prikazati na X-u, bivšem Twitteru.

Njegov izborni stožer nije htio potvrditi tu informaciju.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 05:44