StoryEditor

Trump obećao ‘1000 puta veći‘ odgovor na svaki iranski napad

Piše D  /  15.09.2020., 10:09h

U izvješću američkih medija koje citira neimenovane dužnosnike kaže se da je u navodnoj iranskoj zavjeri planirano ubojstvo američkog veleposlanika u Južnoj Africi prije predsjedničkih izbora u studenome.

- Prema medijskim izvješćima, Iran možda planira ubojstvo ili drugi napad protiv SAD-a kao znak osvete za ubojstvo terorističkog vođe Sulejmanija, tvitao je Trump.

- Na svaki iranski napad, u bilo kojem obliku, SAD će uzvratiti napadom na Iran 1000 puta većem u magnitudi!, napisao je Trump.

Odnosi između Washingtona i Teherana napeti su od Iranske revolucije, a napetosti su se povećale nakon što je Trump jednostrano povukao SAD iz međunarodnoga nuklearnog sporazuma s Iranom  u svibnju 2018.

U siječnju je iz američkog drona ubijen Sulejmani u Bagdadu, a Washington provodi pritisak za proširenje oružanog embarga Iranu, koji počinje postupno istjecati u listopadu, kao i za ponovno nametanje sankcija UN-a islamskoj republici.

Glasnogovornik iranskoga ministarstva vanjskih poslova je odbacio izvješće o zavjeri za ubojstvo kao "neutemeljeno" te kao "opetovane pokvarene metode za stvaranje protuiranskog ozračja na međunarodnoj sceni", istaknuo je.

"Zemlja će se početi hladiti"

Američki predsjednik posjetio je požarom razoorenu Kaliforniju i u svojoj izjavi omalovažio zabrinutost zbog klimatskih promjena, prenosi BBC. Tamošnjem dužnosniku Trump je kazao kako će se "Zemlja početi hladiti", a klimatske promjene za njega su posljedica lošeg upravljanja šumama.

Trump se u okolici Sacramenta sastao s gasiteljima a na molbu jednog od njih da ne ignorira poruke znanstvenika o klimatskim promjenama odgovorio je: "Ne mislim da znanost zna".

Ustvrdio je kako se druge zemlje nisu borile s toliko puno požara. A na tvrdnju da su veliki požari u Australiji i prašumi Amazone posljedica promjene klime kazao je da te zemlje imaju "eksplozivna stabla". Na kraju izjave upitao je: "Mislite li da će svoje ponašanje promijeniti i Indija, Kina te Rusija?"

U požarima u Kaliforniji, Oregonu i državi Washington izgorjelo je gotovo 2 milijuna hektara zemlje a stradalo je najmanje 36 osoba od početka kolovoza. Znanstvenici upozoravaju da globalno zatopljenje dovodi do ekstremnih kišnih i sušnih sezona. Vegetacija najprije buja, a zatim se suši i postaje "gorivo" za požare.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:05