StoryEditor

Trump o Muellerovom imenovanju: ´Ovo je kraj mog predsjedničkog mandata´

Piše D  /  19.04.2019., 07:04h

Mueller je u izvješću predstavio rezultate istrage koja se fokusirala na navodno miješanje Rusije u izbore 2016. godine. Na tim izborima je Donald Trump pobijedio i postao američkim predsjednikom. 

Muellerovo izvješće, odnosno rezultate istrage, predstavio je glavni državni odvjetnik William Barr na konferenciji za medije. 

Što sve izvješće pokazuje? 

Ono što je izvješće otkrilo je kako je Trump pokušao obustaviti istragu koju je vodio Mueller, pa i srediti da ga se otpusti. Za vrijeme kampanje je pokušavao doći do mailova Hillary Clinton a sve to je financirao brat ministrice u njegovoj vladi. 

Većina njegovih pokušaja opstrukcije pravde i vlasti ostala je samo na opstrukcijama jer njegovi suradnici nisu htjeli raditi to što je on tražio od njih, dijelom kako bi zaštitili njega, dijelom kako bi zaštitili sebe.

Mueller je u izvješću zaključio i kako Trumpovi pisani odgovori nisu dovoljno jasni, ali ga nije ispitivao usmeno, jer je vjerovao da će to dodatno produžiti istragu. 

Izvješće javlja i kako je Trump svojim suradnicima u kampanji 2016. naredio da dođu do mailova Hillary Clinton. 

Nakon što je Trump javno tražio od Rusije da hakira mail Hillary Clinton u kampanji 2016. godine, i to na konferenciji za medije, Muellerovo izvješće pokazuje da je Trump nakon toga istu stvar tražio i od pojedinaca povezanih s njegovom kampanjom.

Pokazuje i kako su Rusi pet sati nakon Trumpovog poziva pokušali hakirati mail Hillary Clinton. Michael Flynn bio je dio Trumpove kampanje, a on je rekao istražiteljima kako je nakon Trumpovih opetovanih zahtjeva i on pokušao doći do mailova Clintonove, i to preko svojih poznanika. 

Kada se radi o istrazi za suradnju s Rusima, Muellerovo izvješće pokazuje da su članovi njegove kampanje pokazali interes za WikiLeaksove objave mailova koje su Rusi ukrali demokratima kako bi naštetili Hillary Clinton. 

Izvješće zaključuje kako članovi Trumpove kampanje i Trump nisu bili u izravnom dosluhu s Rusima, ali su bili svjesni koristi koje mogu dobiti od djelovanja Rusije.

Kada se radi o opstrukciji, Mueller nije uspio zaključiti da nije bilo nikakvih kaznenih djela.

“Istraga nije uspjela utvrditi da je predsjednik u potpunosti nevin za opstrukciju. Izvješće kaže da dokazi o predsjednikovim postupcima i namjerama predstavljaju teška pitanja što nas sprječava da zaključimo kako nije bilo nikakvog kaznenog djela.”

Barr je na konferenciji branio Trumpa koji ga je na trenutnu funkciju i imenovao. Važno je napomenuti kako Muellerovo izvješće ima 448 stranica. Objavljena je njegova skraćena verzija, u kojoj nisu dostupne sve informacije. Dio njih je zatamnjen, kako je Barr rekao, zbog zaštite osjetljivih podataka. 

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 14:40