Article_Top_970x250

Trump o ´lijeku za koronavirus´: "Uzimam ga već tjedan i pol. Jednu pilulu dnevno"

opet šokirao

Trump o ´lijeku za koronavirus´: "Uzimam ga već tjedan i pol. Jednu pilulu dnevno"

svibnja 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AFP

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u ponedjeljak kako uzima hidroksiklorokin, lijek za malariju za kojim je posegnuo, unatoč upozorenjima oko njegove upotrebe, kao za preventivom protiv zaraze koronavirusom.

"Uzimam ga već tjedan i pol. Jednu pilulu dnevno", rekao je novinarima Trump.

Američki predsjednik ovo je obznanio dajući izjave novinarima tijekom susreta s predstavnicima ugostiteljske branše s kojima je razgovarao o učincima koronavirusa.

Prije nekoliko tjedana Trump je promovirao ovaj lijek kako potencijalni lijek za koronavirus, no studije koje su poslije toga napravljene pokazale su da ne pomaže u liječenju zaraze Covidom-19.

Trump (73), koji se dnevno testira na koronavirus, kazao je da je pitao liječnika Bijele kuće je li u redu da uzima taj lijek, a ovaj mu je odgovorio: "Ako to želite".

Ovo otkriće uslijedilo je istodobno s objavom američkog laboratorija Moderna Inc da je ostvario napredak u pronalaženju mogućeg cjepiva za koronavirus. Jedini lijek koji se do sada smatra potencijalnim lijekom za zarazu je remdesivir, lijek koji je rezerviran samo za bolničke pacijente. 

Netom poslije Trumpove objave tv kanal Fox News je intervjuirao dr. Boba Lahitu, koji je upozorio ljude da ne uzimaju hidroksiklorokin.

"Nismo ustanovili nikakav učinak", kazao je Lahita.

Dnevnik.ba