StoryEditor

Trump Nigeriji prodaje zrakoplove za borbu protiv Boko Harama

Piše D  /  29.07.2021., 19:41h

Trumpova administracija započet će proces prodaje visokotehnoloških letjelica Nigeriji za njenu kampanju borbe protiv ekstremista grupe Boko Haram, navode američki zvaničnici, prenosi Associated Press (AP).

Očekuje se kako će Kongres dobiti službeno obavještenje u sljedećih nekoliko tjedana, čime će započeti implementaciju dogovora s Nigerijom koji je Obamina administracija planirala odobriti na samom kraju predsjedničkog mandata Baracka Obame.

- Po tom dogovoru, Nigerija će za oko 600 milijuna dolara kupiti do 12 letjelica Embraer A-29 Super Tucano sa sofisticiranom opremom za navođenje - kazao je jedan zvaničnik.

Ovi zvaničnici nisu imali ovlasti javno govoriti o uvjetima prodaje, te su zatražili da ostanu anonimni kako bi govorili o internim diplomatskim razgovorima.

Nigerijske zračne snage optuživane su za bombardiranje civilnih ciljeva najmanje tri puta tijekom prethodnih godina. U najtežem incidentu, borbeni zrakoplov je 17. sijećnja više puta bombardirao kamp u Rannu u blizini granice s Kamerunom, gdje su se nalazili civili koji su pobjegli od Boko Harama. Prema službenim i lokalnim statistikama, između 100 i 236 civila i humanitarnih radnika je poginulo.

Taj incident desio se na dan kada je Obamina administracija planirala službeno obavijestiti Kongres kako će pokrenuti prodaju. Umjesto toga, prodaja je stavljena na čekanje, a nekoliko dana poslije, Trump je preuzeo dužnost.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:20