StoryEditor

Trump neće proglasiti meksičke kartele "terorističkim organizacijama"

Piše D  /  07.12.2019., 08:12h

"Učinjeno je sve potrebno kako bi se meksički karteli proglasili terorističkim organizacijama. S pravnog gledišta, spremni smo za to", napisao je američki predsjednik na Twitteru.

"No na zahtjev čovjeka kojeg veoma cijenim i poštujem i koji je tako dobro surađivao s nama, predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, privremeno ćemo odustati od proglašenja i pojačati naše zajedničke napore kako bismo se uspješno borili s tim opasnim organizacijama koje su sve brojnije", dodao je.

Donald Trump je tu mogućnost spomenuo u telefonskom razgovoru koji je 26. studenog objavljen na mrežnoj stranici konzervativnog novinara Billa O‘Reillyja.

"Proglašenja nisu tako jednostavna, postoji čitav proces u vezi s time i sada smo usred tog procesa", obrazložio je.

Tri žene i šestero djece američke mormonske obitelji koja je živjela na sjeveru Meksika pobijeni su početkom studenog u napadu koji se pripisuje kartelima, veoma utjecajnim u pograničnom području. 

Washington je tada pozvao Meksiko da "objavi rat" kartelima,  a Donald Trump je rekao da su Sjedinjene Države spremne priteći u pomoć južnom susjedu.

Meksiko je odbio ponudu, a predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador je 29. studenog izjavio da ne želi intervenciju američke vojske u svojoj zemlji.

"Nećemo dopustiti da naoružani ljudi djeluju na našem teritoriju", rekao je pozivajući se ipak na "veoma dobre odnose" s Donaldom Trumpom, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 14:47