Article_Top_970x250

Trump naredio deklasifikaciju svih dokumenata oko 'ruske podvale' kao i na mailove Hillary Clinton

podvala kojom su željeli skrenuti pažnju

Trump naredio deklasifikaciju svih dokumenata oko 'ruske podvale' kao i na mailove Hillary Clinton

lis 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Direktor američke Nacionalne obavještajne (DNI) službe John Ratcliffe u utorak je skinuo tajnost s dokumenata koji otkrivaju da je bivši direktor CIA-e John Brennan izvijestio bivšeg predsjednika Baracka Obamu o planu Hillary Clinton da tadašnjeg kandidata Donalda Trumpa veže za Rusiju – kao “sredstvo za odvraćanje pažnje javnosti od činjenice da Clinton koristila privatnu e-mail adresu za poslove državnog tajnika SAD-a”.

Ratcliffe je skinuo tajnost s dva dokumenta – dvije stranice Brennanovih rukom napisanih bilješki – snimljene nakon što je Obamu izvijestio o obavještajnim podacima koje je CIA dobila, navodi Fox News; i dopis CIA-e koji je pokazao da je CIA stvar proslijedila FBI-u na potencijalnu daljnju istragu.

Većina Brennanovih rukom napisanih bilješki je pod oznakom tajnosti. Međutim, neskriveni dijelovi kažu: “Dobivamo [dodatni uvid u ruske aktivnosti od [skriveno]”.

“Izvor navodi odobravanje Hillary Clinton prijedloga jednog od njezinih savjetnika za vanjsku politiku da se Donald Trump okleveće pokretanjem skandala tvrdnjom da se (u izbore) miješaju ruske sigurnosne službe”, napisao je.

Ostatak Brennanovih bilješki odnose se na različite dužnosnike Obamine administracije – vjerojatno s onim što su rekli ili koje su daljnje mjere htjeli poduzeti.

Zatim je napisao “JC” na lijevoj margini – što je vjerojatna referenca na tadašnjeg direktora FBI-ja Jamesa Comeyja, a s desne je strane dodao dodatne četiri dodatne bilješke koje su sve skrivene zbog oznake tajnosti.

Dodana je još jedna crtica, a ispod nje na lijevoj margini napisao je “Denis” – koja se vjerojatno odnosi na tadašnjeg šefa ureda Bijele kuće Denisa McDonougha te dodao jednu skrivenu bilješku.

Također je dodao još jednu crtu, a ispod nje na lijevoj margini napisao je “Susan” – što se vjerojatno odnosi na tadašnju Obaminu savjetnicu za nacionalnu sigurnost Susan Rice. Uz nju je dodano pet zabilješki koje su sve redom označene znakom tajnosti.

Izvor upoznat s dokumentima rekao je za Fox News da su “ove informacije tražene putem stotina kongresnih zahtjeva u svrhu legitimnog nadzora, a uskraćene su iz političkog inata – i uvjerenja da nikada neće uhvaćeni.”

Član pravosudnog odbora Zastupničkog doma Jim Jordan objavio je u utorak na Twitteru: “Sad znamo da su John Brennan i Hillary Clinton dogovorili lažnu rusku podvalu s timom Obame/Bidena kako bi odvratili pažnju Amerikanaca od skandala s njenom e-poštom. Lov na vještice bio je gori nego što smo ikad pomislili!”

Nadalje, bivši vršitelj dužnosti direktora DNI-a Richard Grenell kazao je kako su deklasificirani dokumenti dokaz da su Obama i tadašnji potpredsjednik Joe Biden usmjerili svoju administraciju da pomoću vladinih ovlasti opstruiraju Trumpovu kampanju, a zatim i tranziciju, odnosno preuzimanje dužnosti predsjednika SAD-a.

Kreator plana današnji Bidenov suradnik, Trump naredio skidanje tajnosti sa svih dokumenata

Istraživački novinar Paul Sperry objavio je da je Jake Sullivan savjetnik za vanjsku politiku navodno predložio klevetanje Trumpa, a on je danas jedan od glavnih ljudi kampanje Joe Bidena. Prema njegovim informacijama, Clinton je dala odobrenje za Sullivanov plan 26. srpnja 2016. – samo četiri dana prije nego što je FBI otvorio istragu o Trumpovoj kampanji.

Sperry je također na Twitteru napisao: “Kad se konačno skinu oznake tajnosti sa svih dokumenata i uklone sve oznake tajnosti iz izvještaja, država će vidjeti da su FBI i CIA ne samo znali da su optužbe o suradnji Trumpa i Rusije politički prljavi trik, već da su i sudjelovali u njemu.

Američki predsjednik Donald Trump je direktno se referirajući na taj tvit objavio: “Odobrio sam potpunu deklasifikaciju svih dokumenata koji se odnose na najveći politički ZLOČIN u američkoj povijesti, rusku podvalu. Isto se odnosi i na skandal s Hillary Clinton i njene e-pošte. Nema oznaka tajnosti!”.

Podsjetimo, nakon detaljnog pregleda koji je trajao nekoliko mjeseci, američko ministarstvo pravosuđa na čelu s ministrom Williamom Barrom u listopadu 2019. godine službeno je pokrenulo kriminalističku istragu glede danas dokazano lažne optužbe iz 2016. o navodnoj suradnji predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa s Rusijom kako bi došao na vlast u SAD-u.

Pokretanje kriminalističke istrage omogućava državnom odvjetniku Johnu Durhamu da vodi ispitivanja, poziva svjedoke na svjedočenje i zahtjeva dokumente. Ovaj potez mu je omogućio podnošenja optužnice, no istraga još nije završena s obzirom na nedostupnost brojnih dokumenata.

Što je otkrila istraga Obavještajnog odbora još 2018. godine?

Početkom 2018. godine, memorandum Obavještajnog odbora američkog kongresa otkrio je niz činjenica oko upletenosti Ministarstva pravosuđa (DOJ) i FBI-ja u zloupotrebu akta obavještajnog nadzora (FISA) za vrijeme predsjedničkih izbora 2016. godine. Obavještajni odbor je tada zaključio kako 1) postoji sumnja u legitimnost i legalnost određenih radnji Ministarstva pravosuđa i FBI-ja sa Sudom za obavještajni nadzor (FISC) i 2) što predstavlja zabrinjavajući slom pravnog postupanja uspostavljenog radi zaštite američkih građana od zloupotrebe korištenja obavještajnog nadzora.

Konkretno, obavještajna zajednica je vršila nadzor nad suradnikom predsjednika Trumpa Cartera Pagea, a za to je trebala imati čvrste dokaze da bi prisluškivanje uopće bilo odobreno. Nadalje, svakih 90 dana je potrebno obnoviti dokaze, tako da svaki period prisluškivanja mora imati nove rezultate prije nego se odobri.

Dnevnik.ba