StoryEditor

Trump najavio "strogu kaznu" za Saudijsku Arabiju zbog ubijenog novinara

Piše D  /  13.10.2018., 04:10h

Trump je kazao da ne želi zaustaviti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, jer bi to pogodilo američke vojne dobavljače i ekonomski naštetilo SAD-u.

Khashoggi, istaknuti kritičar saudijskog režima i američki državljanin koji je pisao kolumne za Washington Post, nestao je 2. listopada nakon što je ušao u konzulat.

"Istražit ćemo sve i kazna će biti stroga", rekao je Trump.

Upitan je li saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman naredio ubojstvo Khashoggija, Trump je rekao: "Zasad to nitko ne zna, vjerojatno ćemo saznati".

"Bude li se to pokazalo, bit ćemo vrlo uznemireni"

Trump je dodao u intervjuu "60 minuta" koji će se emitirati u nedjelju: "Bude li se to pokazalo, bit ćemo vrlo uznemireni i ljuti".

Trump je rekao da je u pitanju mnogo toga u slučaju Khashoggi, "možda pogotovo stoga što je bio novinar".

Veliki vojni dobavljači izrazili su zabrinutost Trumpovoj administraciji da bi zastupnici ljutiti zbog Khashoggijeva nestanka mogli zaustaviti daljnje dogovore o prodaji oružja sa Saudijskom Arabijom.

No Trump je rekao da ne želi izgubiti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, što priželjkuju američki suparnici Rusija i Kina koji su također izvoznici vojne opreme.

"Znate što, postoje i drugi načini kažnjavanja", kazao je ne objašnajvajući.

Turski izvori rekli su da je prema prvim procjenama policije Khashoggi namjerno ubijen u konzulatu i da postoji tonski zapis njegova mučenja i ubojstva.

Saudijska Arabija to odbacuje.  

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:50