StoryEditor

Trump najavio povlačenje američke vojske iz Sirije i Iraka

Piše D  /  03.03.2019., 12:03h

Trump je sinoć u Marylandu održao dvosatni govor na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC) i istaknuo da će teroristička organizacija ISIS za dan ili dva biti poražena "tisuću posto" te je ponovio odlučnost u namjeri povlačenja američke vojske.

"Ostavit ćemo malu skupinu vojnika, ali želimo dovesti naše ljude kući. Vrijeme je za to", kazao je Trump.

Naglasivši da će njegova administracija prioritetno raditi na poboljšanju infrastrukture u SAD-u, Trump je kazao da se neće fokusirati na "beskrajne ratove".

Optužujući svoje prethodnike u Bijeloj kući, Trump je kazao da je američka vojska u Siriji trebala ostati svega četiri mjeseca, a da je tamo ostala pet godina.

Prisjećajući se svog prvog posjeta Iraku iz 2017. godine, Trump je kazao da su pri slijetanju morali ugasiti sva svjetla u avionu.

"Zamislite to, potrošili smo sedam bilijuna dolara na Bliskom istoku, a ne možemo nakon 20 godina sletjeti avionom s upaljenim svjetlima. To je baš loše", kazao je Trump.

Trump je kritizirao i doskorašnjeg američkog ministra odbrane Jamesa Mattisa i generale američke vojske zbog sporosti u uništavanju ISIS-a u Siriji i Iraku. Dodao je da o situaciji na terenu dobiva više informacija od vojnika, nego od generala.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 10:55