StoryEditor

Trump najavio pokretanje tužbi protiv Facebooka, Twittera i Googlea

Piše D  /  07.07.2021., 07:07h

Trump je rekao kako je osnovni razlog za tužbu taj što su ga ove kompanije cenzurirale na društvenim mrežama.

"Zahtijevamo uklanjanje zabrana i tražimo sklanjanje građana s crnih lista", rekao je Trump na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, tužbe su podnijete američkom okružnom sudu Florida, a poručio je da ako tehnološke kompanije mogu zabraniti slobodu izražavanja predsjedniku SAD-a, onda to mogu učiniti bilo kome što može dovesti do velikih problema.

Bivši američki predsjednik suspendovan je s Twittera i Facebooka nakon što su njegovi simpatizeri izvršili napad na Capitol Hill 6. siječnja ove godine. Twitter je suspendirao Trumpov nalog dva dana nakon napada, a kao razlog za ovu odluku priopćili su da su njegovi komentari veličali i promovirali nasilje u SAD-u.

Osim toga, kompanija je navela kako je Trump na ovoj društvenoj mreži širio laži o predsjedničkim izborima 2020. godine tvrdeći da nisu prikazani pravi rezultati izbora te da je on pobijedio sadašnjeg predsjednika Bidena.

Vrlo brzo nakon Twittera, Trumpovi nalozi suspendoirani su i na društvenoj mreži Facebook. Iz kompanije su priopćili kako će suspenzija trajati najmanje dvije godine, a da će tada stručnjaci odlučiti da li su se stekli uvjete za vraćanje Trumpovih profila na ovu mrežu.

"S obzirom na ozbiljnost okolnosti koje su dovele do suspenzije profila gospodina Trumpa, vjerujemo da su njegovi postupci predstavljali ozbiljno kršenje naših pravila što zaslužuje najvišu kaznu dostupnu prema novim izvršnim protokolima", napisao je Nick Clegg, potpredsjednik za globalne poslove na Facebooku, u objavi na blogu kompanije.

Nakon što je Trump najavio tužbu, u ovom činu podržali su ga i njemu bliski članovi Republikanske stranke koji su tvrdili kako su platforme poput Googlea, Twittera i Facebooka zloupotrijebili zaštitu podataka te da su njihove odluke protuzakonite.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 05:10