StoryEditor

Trump jednom rečenicom izazvao opću paniku

Piše D  /  09.08.2017., 09:08h

Uslijed zveckanja oružja na Korejskom poluotoku ova njegova oštra reakcija, koja je uključivala i prijetnju silom kakvu svijet nije vidio, šokirala je dobar dio javnosti, a poslije se pokazalo - i njegove najbliže suradnike. Na prvi pogled je izgledalo kao da je Trumpova reakcija unaprijed isplanirana budući da je predsjednik pred sobom imao komad papira. Međutim, New York Times je otkrio da je sve bila čista improvizacija, a na Trumpovom papiriću bile su natuknice o američkom problemu s opojnim drogama o kojem je trebao govoriti.

Dakle, rečenicu o ‘bijesu i vatri‘ izvukao je iz glave i, poslije se ispostavilo, s njom pokrenuo cijelu lavinu. Nekoliko sati poslije iz Pjongjanga su javili da pomno razmatraju napad na američke baze na otoku Guamu što je izazvalo pravu histeriju.

Državni tajnik Rex Tillerson, već naviknut na pospremanje Trumpovog nereda, pokušao je ublažiti retoriku te je poručio Amerikancima da mogu mirno spavati.

Međutim, sa spornom rečenicom i općenito stavom o cijelom problemu Trump nije razbuktao samo sukob s Kim Jong-unom već je napravio veliki razdor u vlastitoj administraciji, piše NY Times.

S jedne strane ima iskusne veterane kao što su ministar obrane general James Mattis i savjetnik za nacionalnu sigurnost general H.R. McMastera, koji se zalažu za što oštriji pristup problemu sjevernokorejskog režima. Međutim, na drugoj strani je glavni predsjednikov savjetnik Stephen Bannon koji smatra da je cijeli taj sukob sa Sjevernom Korejom preuveličan i da predsjednik daje previše na važnosti Kim Jong-unu.

Upravo zbog toga general McMaster je posljednjih dana na udaru Bannona i njegova ekstremno desnog nacionalističkog krila. Preko raznih ultradesničarskih portala i društvenih mreža to društvo McMastera zovu slabićem koji ne zna izaći na kraj s Iranom, problemima s kojima je suočen ključni američki saveznik Izrael i općenito terorizmom. Ispod svih tih tekstova i poruka stoji hashtag #FireMcMaster (otkaz McMasteru). Najviše zamjeraju generalu što je iz svog tima, čim je nakon smjene Michaela Flynna postavljen za savjetnika za nacionalnu sigurnost, izbacio sve ljude povezane s Bannonom. Također, glavnog Trumpovog stratega još je više razjarila činjenica da je isključen iz bilo kakve rasprave na temu Sjeverne Koreje.

Međutim, loša vijest za Trumpa je da nijedna zaraćena strana u njegovoj administraciji ne podržava njegovu retoriku. Čak je i general John F. Kelly, bivši marinac odlikovan s četiri zvjezdice i novopečeni šef Trumpova kabineta, ostao u čudu kada mu je šef počeo spominjati ‘vatru i bijes‘. Jedan insajder za NY Times kaže da je čak svjedočio trenutku kada je Trump pročitao vijest o napretku nuklearnog programa Sj. Koreje. Za list je rekao da je predsjednik izgledao nabrijano i ratoborno, ali da tijekom konferencijskog poziva, organiziranog prije nego je dao izjavu za javnost, nije dao nikakvu naznaku da će takav biti i pred medijima.

- Sjevernoj je Koreji bolje da više ne prijeti Sjedinjenim Državama, u suprotnome može očekivati vatru i bijes, silu kakvu svijet još nije vidio, izrigao je vatru Trump.

Njegovi suradnici tvrde da je tu frazu već znao koristiti u privatnim razgovorima o Sjevernoj Koreji tijekom kojih je zanovijetao što mediji nisu više pažnje dali uspjehu njegove ambasadorice u UN-u koja je uspjela ishoditi jednoglasnu odluku Vijeća sigurnosti o uvođenju novih sankcija režimu u Pjongjangu.

Nakon sporne izjave, Trump je sa spomenutim komadom papira otišao na sastanak o krizi konzumacije droga, dok su njegovi suradnici počeli rješavati krizu koju je on upravo izazvao. Prvi je istupio Rex Tillerson spomenutom izjavom da Amerikanci mogu mirno spavati...

Mattis: ‘Pyongyang mora odustati od postupaka koji bi vodili uništenju njegova naroda‘

Sjeverna Koreja mora prekinuti razvoj nuklearnog oružja i odustati od postupaka koji bi vodili "kraju njegova režima i uništenju njegova naroda", upozorio je u srijedu američki ministar obrane.

"Demokratska Narodna Republika Koreja mora prekinuti samoizolaciju i zaustaviti razvoj nuklearnog oružja", rekao je Jim Mattis u priopćenju, istaknuvši da američka vojna moć neizmjerno nadilazi vojnu moć Pyongyanga.

"Svaki put ćemo nadmoćno uzvratiti na postupke sjevernokorejskog režima koji će izgubiti svaku utrku u naoružavanju ili sukob koji bi potaknuo", upozorio je bivši admiral u mornarici.

U priopćenju Mattis upozorava i na izoliranost Pyongyanga te ističe da UN-ovo Vijeće sigurnosti odsad govori "jednim glasom" nakon donošenja novog paketa gospodarskih sankcija Sjevernoj Koreji u subotu.

Kina, jedini pravi saveznik Sjeverne Koreje, i Rusija glasovale su za sankcije.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 12:59