StoryEditor
kandidat za predsjednika

Trump imao najbolji dan u 2024.

Piše desk  /  09.02.2024., 08:33h

Donald Trump je do sada imao najbolji dan u 2024., piše CNN i navodi tri dobre stvari koje su se dogodile Donaldu Trumpu, a mogle bi mu značajno pomoći u predstojećoj utrci za Bijelu kuću.

Bidenovo pamćenje i skrivanje klasificiranih dokumenata

Bivšem predsjedniku kao politički poklon došla istraga u kojoj je posebni tužitelj ministarstva pravosuđa Robert Hur utvrdio da je Biden nepropisno čuvao povjerljive dokumente koji se odnose na vojsku i vanjsku politiku u Afganistanu nakon što je služio kao potpredsjednik. Tužitelj je zaključio da je Biden namjerno pogrešno postupao s povjerljivim dokumentima i da ga je zbog slabijeg pamćenja nemoguće osuditi. Rekao je i da se Biden nije mogao sjetiti kojeg datuma mu je umro sin.

Iako se Biden na sinoćnjoj konferenciji za medije branio od tih optužbi, kazavši kako "nema problema s pamćenjem", ovo će zasigurno biti argument u rukama Trumpa i njegovih pristaša koji će podsjećati na licemjerje Bidena zbog sličnog slučaja s Trumpom i povjerljivim dokumentima. Kritiziranje Bidenovog psihofizičkog stanja još je jedno od područja na kojima će inzistirati Trump.

Republikanska nominacija

Druga dobra stvar za Trumpa je sigurni put ka republikanskoj nominaciji. Trump je nastavio svoj niz neporaženosti u Nevadi, a trenutno nema gotovo nikakvih naznaka da bi jedina preostala republikanska kandidatkinja, Nikki Haley mogla iznenaditi i učiniti republikanske predizbore neizvjesnima.

Haley je rekla da će ostati u utrci barem do tzv. super utorka početkom ožujka, iako ankete pokazuju da uvjerljivo gubi od Trumpa i u svojoj matičnoj državi, Južnoj Karolini. Super utorak održat će se 5. ožujka, a tog dana 15 saveznih država izlazi na glasanje te nosi veliki broj delegata važnih za dobivanje nominacije, što će tako biti posljednja šansa za Haley da se vrati u utrku.

Smiješi mu se pobjeda na Vrhovnom sudu

Iako njegova pobjeda na Vrhovnom sudu nakon jučerašnje rasprave možda nije tako sigurna kao na stranačkim izborima, Trump može biti zadovoljan kako stvari trenutno izgledaju.

Čak su i liberalni suci jučer bili skeptični oko toga da bi Colorado mogao bivšeg predsjednika proglasiti pobunjenikom i diskvalificirati ga iz izborne utrke.

Pitanje je li Trump doista sudjelovao u pobuni jedva je spomenuto tijekom rasprava, što je znak da bi suci mogli zaobići Trumpov utjecaj na pobunjenike 6. siječnja 2021. te dozvoliti pojavljivanje njegovog imena na glasačkim listićima.

Ipak, veća pitanja vezana uz Trumpa postavljaju se pred Vrhovnim sudom, prvenstveno pitanje imuniteta od kaznenog progona. Prošlog tjedna sud u Washington D.C.-u odlučio je da Trump nema apsolutni imunitet od kaznenog progona.

Ukoliko bi se Vrhovni sud ​proglasio nenadležnim i odlučio ostaviti to pitanje sudu u Washingtonu, Trump bi mogao biti u problemima. No ako odluče sami raspraviti o tom pitanju te uzevši u obzir konzervativnu većinu u sastavu suda, mogao bi to biti još jedan od razloga za slavlje Donalda Trumpa.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 05:57