StoryEditor

Trump i Putin izdali zajedničko priopćenje

Piše D  /  25.04.2020., 09:04h

List Wall street Journal objavio je da je ovo priopćenje izazvalo debatu unutar Trumpove administracije, a neki dužnosnici zabrinuti su da bi to moglo ublažiti oštru poruku SAD-a Moskvi.

Zajedničko priopćenje izdano je u znak sjećanja na 25. travanj 1945. godine, kada su se američka i sovjetska vojska sastali na mostu na rijeci Elbi u Njemačkoj na putu prema Berlinu. Sovjetska vojska došla je s istoka, a američka sa zapada.

"Ovaj događaj označio je poraz nacističkog režima. ‘Duh Elbe‘ je primjer kako naše dvije zemlje mogu ostaviti sve razlike po strani, izgraditi povjerenje i surađivati na postizanju višeg cilja", navodi se u zajedničkom priopćenju.

Trump se nadao da će osobno doći u Moskvu obilježiti ovu godišnjicu. U više navrata hvalio je Putina, promovirao suradnju s Moskvom i rekao da vjeruje kako Rusija nije umiješana u predsjedničku kampanju 2016. godine.

Viši službenici administracije oštro su kritizirali Rusiju.

Wall street Journal podsjeća da je posljednje zajedničko priopćenje povodom prelaska rijeke Elbe objavljeno 2010. godine kada je u Bijeloj kući bila administracija predsjednika Baracka Obame.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:53