Article_Top_970x250

Trump i Putin izdali zajedničko priopćenje

75. obljetnica prelaska elbe

Trump i Putin izdali zajedničko priopćenje

tra 25, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA/EFE

Američki predsjednik Donald Trump i njegov ruski kolega Vladimir Putin izdali su zajedničko priopćenje u znak sjećanja na susret američke i sovjetske vojske u Njemačkoj 1945. godine na putu pobjede nad nacizmom, ističući to kao primjer kako dvije zemlje mogu surađivati.

List Wall street Journal objavio je da je ovo priopćenje izazvalo debatu unutar Trumpove administracije, a neki dužnosnici zabrinuti su da bi to moglo ublažiti oštru poruku SAD-a Moskvi.

Zajedničko priopćenje izdano je u znak sjećanja na 25. travanj 1945. godine, kada su se američka i sovjetska vojska sastali na mostu na rijeci Elbi u Njemačkoj na putu prema Berlinu. Sovjetska vojska došla je s istoka, a američka sa zapada.

"Ovaj događaj označio je poraz nacističkog režima. 'Duh Elbe' je primjer kako naše dvije zemlje mogu ostaviti sve razlike po strani, izgraditi povjerenje i surađivati na postizanju višeg cilja", navodi se u zajedničkom priopćenju.

Trump se nadao da će osobno doći u Moskvu obilježiti ovu godišnjicu. U više navrata hvalio je Putina, promovirao suradnju s Moskvom i rekao da vjeruje kako Rusija nije umiješana u predsjedničku kampanju 2016. godine.

Viši službenici administracije oštro su kritizirali Rusiju.

Wall street Journal podsjeća da je posljednje zajedničko priopćenje povodom prelaska rijeke Elbe objavljeno 2010. godine kada je u Bijeloj kući bila administracija predsjednika Baracka Obame.

Dnevnik.ba