StoryEditor

Trump i Biden prvi put licem u lice

Piše D  /  28.09.2020., 08:09h

Donald Trump i Joe Biden sučelit će se sutra, odnosno rano u srijedu po srednjoeuropskom vremenu, na prvoj od tri debate predviđene prije izbora 3. studenog.

Izborna kampanja uvelike se zbog koronavirusa odvija virtualno što daje dodatnu težinu prvoj 90-minutnoj debati, kada će deseci milijuna Amerikanaca dobiti prigodu procijeniti dvojicu političara koji se međusobno optužuju da predstavljaju egzistencijalnu prijetnju Sjedinjenim Državama.

Biden je rekao da zna da će debata biti "teška", dok ga je Trump preko Twittera pozvao da se prije i poslije debate testira na drogu.

"Radit će se prije svega o osobnim napadima i lažima jer on samo to zna", rekao je Biden o Trumpu. "On ne zna kako razgovarati o činjenicama. Za to nije dovoljno inteligentan", dodao je.

Trump je pak napisao ovo:

"Tražit ću da se Pospani Joe Biden testira na drogu, prije i poslije debate koja je zakazana za utorak. Naravno, i ja ću se testirati. Da se blago izrazim, njegovo ponašanje na debatama je neujednačeno, a to mogu uzrokovati samo droge."

Nakon prve 90-minutne debate koju će moderirati novinar Fox Newsa Chris Wallace, predviđene su još dvije, 15. i 22. listopada.

Biden zbog pandemije vodi diskretniju kampanju. Trump to koristi i ne prestaje govoriti o nedostatku energije svog protivnika. Naglašava i da je Biden marioneta radikalne ljevice. Mjesece je proveo i ocrnjujući Bidenovo mentalno stanje. Trump nije imao debatu s nekim protivnikom od 2016. i izborne utrke s Hillary Clinton.

"Uobičajeno, prva debata je teža za aktualnog predsjednika", rekao je Aaron Kall sa Sveučilišta Michigan i suautor "Debating The Donald."

"Kad ste predsjednik, vi ste pomalo u svom svijetu i povijesno prva debata obično ide protivniku", dodao je.

Američki predsjednik u subotu je nominirao konzervativnu sutkinju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, na poziciju koju je do smrti obnašala Ruth Bader Ginsburg.

Kandidati za Vrhovni sud moraju biti potvrđeni većinom u Senatu koji trenutno kontroliraju republikanci.

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell pozdravio je nominaciju Amy Coney Barrett u izjavi kojom je jasno dao do znanja da će Senat glasati za Trumpov izbor.

Demokrati žestoko kritiziraju namjeru da se na tako važnu i doživotnu funkciju nekoga imenuje samo dva mjeseca prije izbora, ali malo je toga što mogu učiniti da republikance u tome spriječe.

Senatska saslušanja moguće nove sutkinje počinju 12. listopada.

Pošto Biden vodi u anketama i na nacionalnoj razini i u ključnim državama, Trump gleda na ovu nominaciju, kojom će najviši američki sud gurnuti udesno u godinama koje dolaze, kao ključan vjetar u leđa svojoj kampanji, prenosi Hina.

A na televizijsku debatu gleda kao na as iz rukava. Trump ima veliko povjerenje u svoju moć na pozornici, ali će morati premostiti činjenicu o 200.000 umrlih od koronavirusa...

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 17:24