Article_Top_970x250

Trump čestitao Johnsonu na pobjedi, obećao veliki trgovinski sporazum

slavlje konzervativaca

Trump čestitao Johnsonu na pobjedi, obećao veliki trgovinski sporazum

pro 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Američki predsjednik Donald Trump u petak je na Twitteru čestitao britanskom premijeru Borisu Johnsonu na njegovoj „velikoj pobjedi“ na britanskim parlamentarnim izborima.

Trump je također napisao u tweetu da će „Britanija i Sjedinjene Države biti u stanju postići novi veliki trgovinski sporazum nakon Brexita“.

Trump navodi da takav trgovinski sporazum „ima potencijal biti kudikamo veći i unosniji“ od svakog sporazuma s Europskom unijom“.

Rezultati izbora objavljeni u ranim jutarnjim satima u petak pokazuju da su Johnsonovi Konzervativci osvojili najmanje 364 od 650 mjesta u Donjem domu parlamenta, što im je osiguralo stvaranje većinske vlade.

Sudeći prema brojkama koje su objavile TV mreže BBC, ITV, Sky News, Konzervativci su osvojili većinu glasova koja im omogućuje samostalno formiranje vlade.  

Johnson je nazvao izbore „povijesnim“, istaknuvši da će mu izborni rezultat omogućiti da ispuni svoje obećanje da izvede Britaniju iz Europske unije do 31. siječnja ukoliko osvoji većinu.

Oporbena Laburistička stranka osvojila je oko 200 mjesta, ostvarivši najlošiji izborni rezultat u posljednjim desetljećima, prenosi Associated Press.

Dnevnik.ba