StoryEditor

Trump: Bilo bi ispravno i vrlo lijepo kad bi pobjednik bio proglašen 3. studenog

Piše D  /  28.10.2020., 07:10h

Rano glasovanje, i poštom i osobno, poraslo je na rekordno visoke razine. Stručnjaci smatraju da bi brojanje glasačkih listića, a već je glasovalo više od 69 milijuna Amerikanaca, moglo potrajati danima ili tjednima, što znači da pobjednik možda neće biti proglašen u noći 3. studenoga, kada se birališta zatvore.

"Bilo bi ispravno i vrlo lijepo kad bi pobjednik bio proglašen 3. studenog, umjesto da se dva tjedna broje glasački listići, što je potpuno neprimjereno i ne vjerujem da je to prema našim zakonima", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući prije odlaska na putovanje u Michigan, Wisconsin i Nebrasku.

"Vidjet ćemo što će se dogoditi," dodao je američki predsjednik.

Trump je više puta i bez dokaza sugerirao da će povećanje broja glasova putem pošte dovesti do povećanja prijevara, iako izborni stručnjaci kažu da je to rijetko na američkim izborima. Glasanje poštom dugo je obilježje američkih izbora, a otprilike jedan od četiri glasačka listića je 2016. stigao poštom.

Demokratski dužnosnici, aktivisti i glasači izrazili su duboku zabrinutost da Trump neće prihvatiti ishod ako izgubi. Biden je to nazvao svojim najvećim strahom.

Do sada je glasalo više od 69,4 milijuna glasača, približavajući se polovici ukupnog broja glasova u 2016. godini.

Službena web stranica predsjedničke kampanje Donalda Trumpa nakratko je hakirana u utorak, tjedan dana prije predsjedničkih izbora u SAD.

"Ova je web lokacija zaplijenjena", glasila je poruka objavljena nekoliko minuta na stranici donaldjtrump.com.

"Svijet je zasićen lažnim informacijama koje predsjednik svakodnevno širi," pisalo je.

Autori poruke su tvrdili da imaju povjerljive informacije o Donaldu Trumpu i njegovoj vladi te su zatražili plaćanje u kriptovaluti kako bi otkrili njezin sadržaj. Međutim, hakeri nisu pružili nikakve dokaze koji potkrepljuju njihove izjave.

Glasnogovornik kampanje Trump 2020 Tim Murtaugh potvrdio je hakiranje web stranice, rekavši da surađuje s policijom kako bi pronašli izvor napada.

"Nije otkriven niti jedan osjetljiv podatak jer niti jedan od njih nije pohranjen na ovom web mjestu," rekao je, dodajući da je stranica ponovo radi, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:55